«Спекотний» південь: у ЗСУ розповіли про запеклі бої та витискання росіян

Новини Вінниці / «Спекотний» південь: у ЗСУ розповіли про запеклі бої та витискання росіян

На півдні України Сили оборони ведуть запеклі бої з російськими окупаційними військами. У тяжких умовах, під безперервними обстрілами українські воїни між тим поволі просуваються вперед.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявила очільниця об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Вона наголосила, що ситуація на південних фронтах російсько-української війни !досить спекотна!.

«Бої йдуть запеклі. На півдні досить спекотно. Вогонь йде з одного боку і з іншого. Але ворог все ж таки поступається. Поступово території ми закріплюємо за собою. Це його напружує. Обстрілів стає то менше, то більше – залежно від того, яку кількість боєприпасів ми вразили за ніч», – зазначила Гуменюк.

Нагадаємо, з кінця серпня, як почалась операція по звільненню південних районів, у ЗСУ доволі обережно повідомляють про успіхи. Наразі підтверджено звільнення селища Високопілля, декількох сільських населених пунктів. Загалом від початку контрнаступу на Херсонщині українська армія звільнила не менше 500 квадратних кілометрів території.

Хоча результати не значне, але щодня знищується велика кількість боєприпасів та живої сили ворога, зруйновано шляхи забезпечення. Саме це у комплексі американському генералу Бену Ходжесу дозволяє казати, що українська армія може звільнити правий берег Херсонщини вже за кілька тижнів. Екскомандувач військ США в Європі впевнений, що для цього українським воїнам навіть не обов'язково встрявати у великий бій, адже «росіян там можна ізолювати й або знищити, або захопити в полон». У той же час для Росії «утримання» Херсону має велике політичне значення, адже, окрім Маріуполя, це єдине велике місто, яке вдалось окупувати у 2022 році.  

Олег Верлан

23 вересня, 2022