Справу по розкраданню коштів з Калинівського арсеналу у ДБР називають однією з найбільш гучних

Новини Вінниці / Справу по розкраданню коштів з Калинівського арсеналу у ДБР називають однією з найбільш гучних

За 12 місяців роботи працівники Теруправління ДБР Хмельницького встановили майже 55 млн грн збитків, завданих державі, за вказаний період було накладено арешт на майно загальною сумою в більш ніж 21 млн гривень. Однією з найгучніших справ стало викриття схеми розкрадання 19 млн грн, які призначалися на будівництво дороги та приміщень військової частини, що дислокується на Вінниччині. За інформацією NaПарижі, частина розташована у Калинівці.

У пресслужбі ТУ ДБР Хмельницького нагадують, що четверо учасників організованої злочинної групи привласнювали кошти, завищуючи обсяги та вартість робіт, а також привласнили передплату без наміру виконувати зобов'язання. Справу передано до суду ще на початку року.

Нагадаємо деталі справи. Слідством було встановлено, що у 2017 та 2019 роках двоє керівників різних підприємства, діючи за попередньою змовою у співучасті з військовими, заволоділи коштами військової частини, що дислокується на Вінниччині.

Зокрема, у 2017 році директор організації завищував обсяги та вартість виконаних будівельних робіт. Тоді збитки держави від цих дій склали 3,2 млн грн.

У 2019 році інший директор, продовжуючи злочинне заволодіння бюджетними коштами, привласнив майже 16 млн грн, що були отримані в якості передоплати за будівництво дорожнього покриття, які підприємство не мало наміру виконувати.

Отримані державні кошти підозрювані легалізували через фізичних-осіб підприємців, діяльність яких згодом була призупинена.

Для реалізації свого плану один із директорів приватного підприємства виготовляв та надавав до підпису командиру військової частини документи, в яких були зазначені відомості, що не відповідали дійсності.

У листопаді 2020-го до суду було направлено обвинувальний акт відносно полковника, командира військової частини через недбале ставленні до військової служби, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (ч. 3 ст. 425 КК України).

Таким чином, учасники організованої злочинної групи обвинувачуються:

  • один із директорів підприємства - у співучасті в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою та в особливо великих розмірах, а також внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України);
  • інший директор підприємства та цивільна особа – у співучасті в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого організованою групою та в особливо великих розмірах, а також у співучасті у вчиненні організованою групою фінансової операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало відмиванню доходів (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України);
  • одна цивільна особа – у пособництві в привласненні чужого майна, шляхом зловживання службовим становищем, вчиненого організованою групою та в особливо великих розмірах, а також у співучасті у вчиненні організованою групою фінансової операції з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало відмиванню доходів (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 209 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі ТУ ДБР у місті Хмельницькому, процесуальне керівництво – Військова прокуратура Вінницького гарнізону, оперативний супровід - УСБУ у Вінницькій області. Наразі суд ще не виніс вирок фігурантам справи.

Макс Мельник

11 листопада, 2021