США намагалися перешкодити Україні ліквідувати начальника Генштабу РФ - NYT

Новини Вінниці / США намагалися перешкодити Україні ліквідувати начальника Генштабу РФ - NYT

Сполучені Штати намагалися перешкодити Україні ліквідацію начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова під час його перебування на тимчасово окупованій Харківщині.

Про це йдеться у розслідуванні The New York Times про війну Путіна в Україні.

Російські пропагандисти нині повідомили, що у зоні бойових дій міністр оборони Сергій Шойгу перевіряв будівництво укріплень. Ймовірно, мова йде про Донбас. Локацію у Москві не вказують. Також не відомо, чи цілились українські воїни по місцю його дислокації, якщо насправді генерал був у зоні досяжності.

А от випадок з Герасимовим свого часу набув розголосу. Американські чиновники, як пише видання, дізналися, що керівник Генштабу ЗС РФ планує поїздку на передову, але приховали цю інформацію від українців, побоюючись, що замах на його життя може призвести до війни між США та Росією.

Утім, українська сторона все одно дізналася про поїздку. Після внутрішніх дебатів Вашингтон пішов на надзвичайний крок, попросивши Україну припинити атаку. 

«Ми сказали їм не робити цього», - сказав високопоставлений американський чиновник. «Ми сказали: «Гей, це занадто». Повідомлення надійшло занадто пізно. Українські військові повідомили американцям, що вони вже розпочали атаку на позиції генерала. Десятки росіян загинули під час удару, повідомили чиновники», - йдеться у публікації, 

Однак, генерал Герасимов до числа загиблих не увійшов. Після цього російські воєначальники скоротили свої візити на фронт.

Нагадаємо, 28 квітня українські журналісти зі своїх джерел повідомляли, що до Ізюма прибув Герасимов, щоби особисто здійснювати командування окупаційними військами РФ.

Деякі українські діячі й блогери, зокрема колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, заявляли, що ЗСУ нанесли удар по польовому штабу командування військ РФ під Ізюмом, коли там перебував Герасимов. 

Зазначимо, ще навесні у Вашингтоні не приховували, що допомагатимуть Україні, але повільно, щоб поступово знесили Росію та запобігти застосуванню ядерної зброї. Тож у США дотримуються певних критеріїв власної стратегії та не хочуть провокувати Кремль на «різкі кроки».

Олег Верлан

18 грудня, 2022