Сучасні технології - наші партнери у модернізації газових мереж регіону

Новини Вінниці / Сучасні технології  - наші партнери у модернізації газових мереж регіону

Стабільний та безаварійний розподіл газу в регіоні в першу чергу залежить від належного технічного стану та функціонування газорозподільної системи. В свою чергу успішна робота АТ «Вінницягаз» як Оператора газорозподільних мереж Вінниччини значною мірою залежить від сучасних технологій, новітнього обладнання та комплектуючих. Доступ до них забезпечують наші надійні європейські партнери. Зокрема, Регіональна газова компанія, під брендом якої працює АТ «Вінницягаз», налагодила співпрацю з Cavagna Group і Pietro Fiorentini. Ці провідні європейські компанії виробляють газове обладнання, зокрема регулятори тиску. Досвід і технології цих компаній відомі в усьому світі.

АТ «Вінницягаз»  використовує регулятори Cavagna Group і Pietro Fiorentini як складові при виготовленні на базі RGC Production сучасних ШГРП різної потужності. Обладнання використовуємо як для модернізації газорозподільної системи Вінницької області, так і постачаємо колегам з інших регіонів. Зокрема, у червні вінницький завод RGC Production відвантажив 60 ШГРП для відновлення зруйнованих обстрілами мереж на деокупованих територіях Київщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини тощо.

За чотири місяці поточного року Вінницягаз встановив майже 40 новітніх ШГРП різної потужності. Від 50 м куб./год  до 3 тис. м куб./год на мережах низького тиску та від 3 до 10 тис. м куб./год на мережах середнього тиску.  Загалом до кінця року будуть замінені 68 одиниць такого обладнання.

Регулятори Pietro Fiorentini зарекомендували себе як надійне, перевірене часом обладнання, яке дозволяє стабільно і надійно утримувати тиск на заданому рівні. Серед їх переваг відсутність лінійної залежності пропускної здатності регулятора від вхідного тиску газу. Крім того, точність налаштування вихідного тиску регулятора та запобіжного обладнання. Це в свою чергу дає змогу убезпечити обладнання від коливань тиску, зменшити витрати технологічного газу та забезпечити необхідну витрату для потреб всіх категорій споживачів.

На головних газорозподільних пунктах та ПРП Вінниччини встановлені регулятори великого діаметру потужністю до 10 тис куб м /год. Зокрема у місті Вінниця, в Гайсині, Іллінцях, Томашполі, Барі, на мережах потужних промислових та стратегічних об’єктів. Це ключові об’єкти газорозподільної системи, які забезпечують стабільність її роботи. Тому надійність і технологічність регуляторів тут дуже важлива.

Такі складні системи можуть оснащуватись спеціальним смарт-обладнанням, яке дозволяє віддалено контролювати параметри вихідного тиску, проводити облік газу.

70% ШГРП на газових мережах мають потужність 100 – 250 куб м на годину.

Cavagna Group виробляє невеликі регулятори тиску. Зокрема, комплексні будинкові регулятори тиску. Вони використовуються для пониження тиску з середнього на низький безпосередньо перед домогосподарствами споживачів. За останній рік Оператори ГРМ, які працюють під брендом РГК, придбали для споживачів 20 тисяч таких регуляторів тиску.

При будівництві газових мереж за технічними вимогами часто встановлювались регулятори радянського зразка, в яких ще була передбачена свіча для скидання надлишкового тиску. Через особливості конструкції на таких регуляторах були великі втрати газу. Сучасні ж регулятори здійснюють регулювання газу практично без скидання, є більш довговічними і працюють більш стабільно. У випадках, коли тиск в мережі зростає або падає сучасні регулятори в змозі довше підтримувати вихідний тиск для газового обладнання споживача.

Активні бойові дії на території України тільки збільшують потребу в такого роду газовому обладнанні, адже ворог обстрілами і бомбардуваннями знищує мережі.

Наразі газовики в Київській, Сумській, Чернігівській областях відновлюють розподіл газу, використовуючи найсучасніше обладнання Cavagna Group. Інші газорозподільні компанії,  використовують сучасне італійське обладнання в рамках виконання інвестпрограми – планової заміни газового обладнання споживачів.

Загалом на Вінниччині понад 100 тисяч споживачів безпечно та стабільно отримують газ завдяки встановленим КБРТ. АТ «Вінницягаз» вже другий рік встановлює на мережах області КБРТ виробництва Cavagna Group. У минулому 2021 році компанія встановила 4460 нових КБРТ італійського виробництва на заміну застарілим зразкам. У поточному році плануємо замінити ще понад 7 тис. приладів. З них понад 4,5 тис. вже встановлені. Нові прилади підтвердили свою ефективність.

Тож обраний кілька років тому європейський вектор розвитку РГК створив передумови для продуктивної роботи та розвитку компанії. Правильність обраної стратегії виправдала себе і в умовах війни. Завдяки обраному курсу на євроінтеграцію газових мереж України забезпечуємо 24/7 розподіл газу півмільйона споживачів, утримує газові мережі, підтримуємо економіку, забезпечуємо енергетичну безпеку регіону.

Фото - Технічний директор АТ «Вінницягаз» Ігор Дорошенко

admin

1 липня, 2022