Суд на Вінниччині обмежився умовним терміном для місцевого механізатора, який у соцмережах виправдовував російське вторгнення

Новини Вінниці / Суд на Вінниччині обмежився умовним терміном для місцевого механізатора, який у соцмережах виправдовував російське вторгнення

До умовного терміну Калинівський районний суд засудив 47-річного мешканця села Нападівки. Механізатор місцевого сільгосппідприємства в «Одноклассниках» виправдовував напад росіян та вихвалював армію загарбників, ґвалтівників та мародерів. Обвинуваченого засуджено до 3 років позбавлення волі з дворічним випробувальним терміном.

Як повідомляють у суді, чоловіка визнано винним за статтею 436-2 Кримінального кодексу України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників). Засудженого звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком.

У Росії таку поблажливість складно уявити, адже там саджають лише за визнання війни. У Калинівці, де кілька років тому, ймовірно, через диверсію вибухали склади з боєприпасами, а 24 лютого загинули перші військові, не змінили ставлення до зрадників. 

За матеріалами слідства чоловік, який народився у Тульській області РФ, працює механізатором у ПОСП «Нападівське». Протягом березня - квітня 2022-го він поширював у «Одноклассниках» світлини та відеоматеріали з використанням власної сторінки. Робив це умисно, з ідеологічних мотивів, з метою виправдання правомірності збройної агресії РФ  проти України та глорифікації (прославляння) осіб, які здійснювали збройну агресію РФ проти України.

«Знаючи про блокування доступу до російської соціальної мережі «Одноклассники» на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28.04.2017, чоловік використовував спеціалізовані програми - віртуальні приватні захищені мережі для обходу блокування.

Він використовував власну сторінку в «Одноклассниках» для розміщення та поширення матеріалів, у яких виправдовував збройну агресію російської федерації проти України, тимчасову окупацію частини території України та глорифікував (прославляв) осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, поширив на своїй сторінці публікацію зі світлиною чинного президента рф. Також, спілкуючись через внутрішній чат мережі «Однокласники» з колишнім членом сім`ї, він схвалював дії країни агресора. Усе це підтвердилось висновками судово-лінгвістичної експертизи.

Мешканець Нападівки вину в пред`явленому йому обвинуваченні визнав повністю, щиро розкаявся. Саме щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення суд визнав обставинами, які пом’якшують покарання.

Вирок суду ще не набув законної сили. Він може бути оскаржений в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду впродовж 30 днів з дня його проголошення», - йдеться у повідомленні суду.

Олег Верлан

12 липня, 2022