Суд взяв під варту двох чоловіків,які допомагали "утікачам"

Новини Вінниці / Суд взяв під варту двох чоловіків,які допомагали "утікачам"

Схему незаконного перетину кордону викрили правоохоронці у Вінниці.

Вінницький міський суд  вирішив застосувати запобіжні заходи до двох підозрюваних у скоєнні незаконного переправлення осіб через державний кордон України згідно зі статтею 332 частини 3 Кримінального кодексу України. Їм було обрано тримання під вартою на строк до 60 днів, а також визначено заставу у розмірі 242 240 гривень.

Згідно зі звітом пресслужби Вінницького міського суду, з матеріалів справи стало відомо, що підозрювані організували незаконне переправлення чоловіків через кордон, усвідомлюючи обмеження виїзду за кордон громадян України чоловічої статі призовного віку. Один із підозрюваних за допомогою мобільного терміналу домовився з двома чоловіками, які мали намір виїхати з України, про незаконний перетин кордону за винагороду у розмірі 6 500 доларів США за кожну особу.

Після узгодження, один із підозрюваних зустрівся з чоловіками, які потім переправилися через річку Дністер на територію Молдови. Крім цього, мешканець прикордонного регіону організував повторне незаконне переправлення осіб за таку ж винагороду.

«Так, зустрівшись із чоловіками, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту та бажали незаконно виїхати за межі України, в ході розмови під час зустрічі, підозрюваний надав інструкції щодо подальших дій та мав завезти їх на своєму автомобілі в напрямку заздалегідь обумовленого місця здійснення незаконного переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова, та отримав від чоловіків, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту, в якості оплати за послуги незаконного переправлення через державний кордон України імітаційні грошові кошти під виглядом 13 000 доларів США, але незаконне переправлення зазначених осіб здійснити не зміг, оскільки був затриманий працівниками правоохоронних органів», - зазначають в суді.

Наразі тривають слідчі дії щодо цієї справи. 

Довідково:

Ч. 3 ст. 332 КК України – Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів (караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна).

Важливо:

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.