Суд взяв під варту вінничанина, який завербував рецидивіста до ПВК «Вагнера» та сам мав їхати воювати проти України: відомі деталі справи

Новини Вінниці / Суд взяв під варту вінничанина, який завербував рецидивіста до ПВК «Вагнера» та сам мав їхати воювати проти України: відомі деталі справи

Слідчий суддя Вінницького міськсуду 22 лютого розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу чоловікові, який підозрюється у держзраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Він перебуватиме під вартою протягом 60 діб.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Служба безпеки заблокувала у Вінниці канал «рекрутингу» колишніх в’язнів до лав російської приватної військової компанії «Вагнер». Затримали вербувальника-рецидивіста неподалік Центрального ринку.

Як повідомляють у суді, з матеріалів клопотання стало відомо, що 42-річний підозрюваний надавав допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, співпрацюючи з терористичною організацію.

Так, протягом листопада-грудня 2022 року, підозрюваний самостійно підшукав та завербував до вступу у склад так званої ПВК «Вагнера» жителя м. Вінниці, з яким спільно відбував покарання у вигляді позбавлення волі в одній з установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

Отримавши згоду від чоловіка, підозрюваний повідомив про факт успішного вербування представника так званої ПВК «Вагнера», а також надав свою особисту згоду на вступ до складу вищевказаного військового формування для виконання бойових завдань, пов’язаних з охороною та обороною стратегічно важливих для держави-агресора об’єктів, а також об’єктів критичної інфраструктури зс рф на тимчасово окупованих територіях України.

Після чого, підозрюваний отримав від представника так званої ПВК «Вагнера» роз’яснення щодо умов проходження військової служби, розмір грошового - від 2 до 4 тисяч доларів на місяць- та майнового забезпечення, вид та місця виконання бойових завдань. А також детальні інструкції щодо подальших дій для здійснення переходу на бік ворога та участі в бойових діях проти України на боці держави-агресора.

При обранні запобіжного заходу слідчий суддя врахував обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може втекти за кордон. Тому він перебуатиме під вартою.

Санкції ч. 2 ст. 111 КК України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану» передбачають позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув’язнення.

Раніше підозрюваний був засуджений до 15 років за розбій та групове зґвалтування.