Священники і віряни пікетували будівлю Вінницької ОДА. Чому акція виглядала «замовною»?

Новини Вінниці / Священники і віряни пікетували будівлю Вінницької ОДА. Чому акція виглядала «замовною»?

Як і було заздалегідь анонсовано, у центрі Вінниці сьогодні, 3 грудня, відбулася акція протесту священиків і вірян УПЦ МП, які невдоволені рішенням деяких громад про приєднання до ПЦУ. Міжконфесійні суперечки останнім часом переведено у юридичну площину, тому у судах тривають запеклі протистояння. Щоб вчергове привернути до них увагу, у Московському патріархаті ініціювали публічний захід під стінами будівлі Вінницької ОДА.

Нагадаємо, напередодні на акцію закликали не лише парафіян з тих населених пунктів, де утворено громади ПЦУ, а й усіх небайдужих, тобто паству з Вінниці. У поліції відрегували на подібну активність вірян конкретної конфесії відповідно. Під будівлю ОДА прийшло близько шести десятків мітингарів, яких «охороняло» чи не півсотні поліцейських, а поруч на вулиці Соборній чергували чотири службових автомобіля. Більш того, оскільки Вінниччина перебуває у червоній карантинній зоні, а більшість священиків і вірян не мали засобів захисту, то правоохоронці роздавали усім маски.

Про суть зібрання NaПарижі писав раніше. Вона полягає у незгоді з втратою пастви та храмів, які разом з громадами «переходять» до ПЦУ. Також ті, хто зібрався, вимагали від влади звільнення начальника управління по справах релігій та національностей Вінницької ОДА Ігоря Салецького, який, виконуючи свої прямі обов’язки, виконує функції держреєстратора та реєструє релігійні громади, згідно з нормами чинного законодавства. У Московському патріархаті не згодні з цим, вимагаються від посадовця йти на порушення, а оскільки не досягають цього, хочуть його звільнення. Це якщо стисло і по суті.

Звісно, до адмінбудівлі прихильники прийшли з плакатами, на яких будо написано: «Зупиніть захоплення наших храмів», «Порушуються конституційні права УПЦ».

«Ми прийшли щоб помолитись тут і захистити свої права. Ми працюємо на Україну і на економіку країни», - виголошував священик перед молитовним стоянням зі сходів.

«Герой» акції – Ігор Салецький – прогнозовано не був на акції. Сьогодні за запрошення Ради Європи він перебуває на заходах у Києві.

Після молитовного стояння батюшки завітали до заступника голови ОДА Сергія Здітовецького, щоб передати звернення. Але у приміщення гостей не пустили, адже ні в кого з них не було «ковід»-сертифікатів, довідок про перенесену хворобу чи негативних ПЛР-тестів.

Загалом акція тривала близько півтори голини. Жодних суттєвих порушень громадського порядку не спостерігалось. Макси змусили одягнути майже усіх. Спецтранспорт не знадобився.

Спостерігаючи за подіями з боку, склалось враження, що акція була певним чином «для  галочки». Аби нікого не образити, можна додати, що всі претензії мітингувальники мали б адресувати судам, адже в Московському патріархаті оскаржують створення кожної громади ПЦУ, і саме суди, які дійсно лояльно ставляться до таких тонких питань, не мають підстав відмовляти віруючим у бажанні приєднатися до ПЦУ.

То ж чому в УПЦ МП не нарікають на судову гілку влади? Подекуди суди приймають вигідні рішення. Це перше. По-друге, за суб’єктивною думкою, мета акція у залякуванні конкретного посадовця. У Московському патріархаті, зокрема за межами Вінниці, впевнені, що без Салецького зупинять процес створення громад ПЦУ. Третє – «картинка» у центрі міста створювалась для Києва чи іншого міста за кордоном, аби показати, що тут використовують будь-які механізми для збереження пастви та храмів.  

Олег Верлан

3 грудня, 2021