Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)

Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)

У селі Лука-Мелешківська, що поблизу Вінниці неспокійно, тут продовжується «війна за храм». Наприкінці січня більша частина місцевої громади на загальних зборах вирішила приєднатися до ПЦУ. Однак прихильники української православної церкви Московського патріархату не задоволенні таким рішенням, відмовляються його визнавати та зрозуміло вважають його недійсним. Відтак хочуть «відвоювати» приміщення церкви, і як показала сьогоднішня ситуація, у будь-який спосіб.

У селі Лука-Мелешківська, що поблизу Вінниці, 16 березня неспокійно, тут продовжується «війна за храм». Наприкінці січня більша частина місцевої громади на загальних зборах вирішила приєднатися до ПЦУ. Однак прихильники Української православної церкви Московського патріархату не задоволенні таким рішенням, відмовляються його визнавати та зрозуміло вважають його недійсним. Відтак хочуть «відвоювати» приміщення церкви,  і як показала сьогоднішня ситуація, у будь-який спосіб.

Адже зранку, 16 березня, прихильники Московського патріархату на чолі із священиком і разом з «групою підтримки», в тому числі і чоловіками спортивної статури, «ввірвалися» до Спасо-Преображенського храму села Лука-Мелешківська, застосувавши силу. Аби зайти до церкви їм довелося виламати двері.

Як розповів NaПарижі новопризначений настоятель храму, священик Православної Церкви України отець Віктор, конфлікт розпочався зранку, парафіяни ПЦУ залишаються на дворі. А в середині церки прихильники Московського патріархату здійснюють літургію, хоча спочатку запевняли, що буде молебень. Більш того, задля того, щоб було дальше чути, вибили скло у вікнах і поставили колонки для підсилення звуку.

«Ми хотіли служити літургію, так вони нам перевернули стола, розкидали палатку. Коли заходили, вони в храм постраждали місцеві мешканці, на яких впали вибиті двері», - зазначив о. Віктор.

Як повідомили NaПарижі у відділі комунікацій ГУНП у Вінницькій області, з метою недопущення розгортання конфлікту на місці працювали правоохоронці. До поліції надійшло кілька заяв від місцевих мешканців, щодо порушення їхніх прав та отримання тілесних пошкоджень. Прийнято рішення про цілодобове патрулювання храму.

Фото Вікторії Микитюк із сторінки Facebook.

Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)Новини Вінниці / Силове захоплення храму із потерпілими: поблизу Вінниці священики МП та їх «прихильники» вибили двері в церкву і проводили там літургію (ФОТО)
Катерина Горбатюк

16 березня, 2019