ТОП-3 політиків з найвищою довірою від СГ «Рейтинг»: показник Гройсмана зростає

Новини Вінниці / ТОП-3 політиків з найвищою довірою від СГ «Рейтинг»: показник Гройсмана зростає

Очільник партії «Українська стратегія Гройсмана» та ексмер Вінниці Володимир Гройсман вже рік входить до числа українських політиків з найвищим рейтингом особистої довіри серед виборців. У березні 2021 року його показник збільшився – до 32%. Це третій результат у загальному рейтингу після президента Володимира Зеленського (46%) та мера Києва Віталія Кличка (33%).

Очільник партії «Українська стратегія Гройсмана» та ексмер Вінниці Володимир Гройсман вже рік входить до числа українських політиків з найвищим рейтингом особистої довіри серед виборців. У березні 2021 року його показник збільшився – до 32%. Це третій результат у загальному рейтингу після президента Володимира Зеленського (46%) та мера Києва Віталія Кличка (33%).

Про це свідчать дані Соціологічної служби «Рейтинг». Опитування проведено 26-28 березня 2021 року. Вибірка респондентів є репрезентативною за віком, статтю і типом поселення.

Нагадаємо, політична партія «Українська стратегія Гройсмана» так само нарощує електоральний рейтинг - в разі проведення виборів до Верховної Ради найближчим часом політична сила здолала б бар’єр в 5% голосів виборців.

У розрізі соціально значимих питань, переконлива більшість виборців «УСГ» демонструє прогресивну точку зору, а саме – підтримує запобіжні заходи в окремих регіонах держави, з огляду на ріст захворюваності коронавірусом, а також виступає за прискорення вакцинації проти COVID-19.

До речі, про «ковід». За результатами опитування , 58% респондентів часто слідкують за новинами про коронавірус, 21% роблять це інколи, 12% – рідко. Лише 8% взагалі не цікавляться такими новинами. Зі зростанням рівня захворюваності інтерес до цієї інформації збільшився. Частіше інших відслідковують такі новини люди старшого віку та жінки. 

Втім, 63% підтримують запровадження «жорсткого» карантину якщо захворюваність на коронавірус суттєво зростатиме, а 34% – протилежної думки. З початку березня спостерігається зростання підтримки саме «жорсткого» карантину.

Що цікаво, 61% очікують, що поширення коронавірусу зменшиться внаслідок запровадження «жорсткого» карантину, а от 37% – мають протилежну думку. Найбільше підтримують «жорсткий» карантин і вірять, що він зменшить захворюваність респонденти старшого віку, жінки, а також ті, хто часто слідкують за новинами про коронавірус. 

Тепер про інше. Абсолютна більшість (84%) вважають, що в Україні у першу чергу не вистачає порядку, навіть якщо це обмежить певні свободи. Лише 11% відповіли, що країні не вистачає свободи, навіть якщо це зменшить порядок. Запит на порядок у динаміці зростає і наразі знаходиться на найвищому рівні, починаючи з 2017 року. Отже українці все більше хочуть «залізної руки» в управлінні. Це звісно дещо лякає…

Зі сфер безпеки громадян опитані найкраще оцінили захист від надзвичайний ситуацій (добре або задовільно оцінили 59%). Відносно краще також оцінили захист від терористичних загроз (48%) та соціальний захист (50%).

Безпеку на дорогах добре або задовільно оцінили 47%, безпеку життя та майна громадян – 43%, охорону здоров’я – 40%, захист прав людини – 39%, екологію – 37%, захист від епідемій – 34%. Захист у сфері нелегальної міграції добре або задовільно оцінили 40%, водночас, чверть не змогли дати жодної оцінки). 

Найменш захищеними громадяни себе вважають у сфері правосуддя (добре або задовільно оцінили 26%) та захисту від корупції (12%). Захист в усіх сферах краще оцінюють молодші опитані.

Винятком є сфери екології та захисту від корупції, де оцінки майже однаково низькі в усіх вікових категоріях. Є відмінності і за територіальною ознакою: наприклад, захист від терористичних загроз має кращі оцінки там, де він є більш актуальним – у великих містах, для киян та жителів східних областей. Також у обласних центрах краще оцінюють безпеку на дорогах, а соціальний захист й правосуддя – навпаки, краще оцінили у менших поселеннях. Екологію, захист від нелегальних мігрантів та багато інших сфер найгірше оцінили на Півдні. Захист у сферах, які стосуються здоров’я, найкраще оцінюють у західних регіонах. 

Олеся Рудницька

1 квітня, 2021