«ТОП-7 ініціатив ОТГ Вінницької області» від губернатора Скальського: здобутки нинішньої чи попередньої влади?

Новини Вінниці / «ТОП-7 ініціатив ОТГ Вінницької області» від губернатора Скальського: здобутки нинішньої чи попередньої влади?

На офіційній сторінці голови Вінницької ОДА Владислава Скальського 3 березня перелічені «ТОП-7 ініціатив ОТГ Вінницької області». Чи є вони здобутками нинішньої влади – центральної та регіональної? Цим питанням не задавалися користувачі соцмереж навіть у коментарях…

На офіційній Facebook-сторінці голови Вінницької ОДА Владислава Скальського 3 березня перелічені «ТОП-7 ініціатив ОТГ Вінницької області». Чи є вони здобутками нинішньої влади – центральної та регіональної? Цим питанням не задавалися користувачі соцмереж навіть у коментарях…

Перед «підбиттям підсумків» губернатор особисто завітав у громади та ознайомився із роботою найбільш важливих інфраструктурних та виробничих об‘єктів. «Презентуючи» здобутки, мабуть, робиться ставка на те, що їм – здобуткам – люди мають завдячувати нинішнім очільникам. Проте у громадах інша думка.

Там на візит голови очікували, адже визнання праці чималий стимул рухатись далі. Зокрема, на FB-сторінці Іванівська ОТГ, що у Вінницькій області, зазначено:

«Проект нової Гущинецької амбулаторії ЗПСМ увійшов у ТОП-7 ініціатив ОТГ Вінницької області за версією губернатора Владислава Скальського. Дякуємо за визнання!».

Також до «сімки» ініціатив увійшов Ситуаційний центр в Якушинецькій ОТГ, який було відкрито 21 лютого 2020 року. За словами Якушинецького сільського голови Василя Романюка, ідея створення системи відеоспостереження виникла ще в минулому році. В.Романюк зазначив, що «село знаходиться поблизу Вінниці, тож спостерігається «велика міграція», в тому числі і тих, хто не зовсім дружить із законом».

Голова Вінницької ОДА, який завітав на відкриття, високо оцінив результати роботи громади і наголосив, що «такий ситуаційний центр є невід’ємним компонентом спроможної ОТГ» і вніс центр до ТОП-7.

До рейтингу найкращих також увійшла «Інформаційна бібліотека та Центр дозвілля і культурного розвитку» Краснопільської ОТГ. Бібліотека була створена за ініціативи громади села, яка подала заявку на минулорічний 16 обласний конкурс розвитку територіальних громад Вінниччини. Кошти, а це 75 тисяч гривень, було виділено з обласного бюджету. Ще 305 тисяч – зібрали Краснопільська сільська рада, меценати та селяни. Тому тепер у громаді дійсно є чудовий центр дозвілля.

Гарною ініціативою Владислав Скальський вважає покращення інфраструктури у Немирівській міській ОТГ. Тут було створено два дитячих майданчики, проведено благоустрій  в одному з мікрорайонів міста та збудований спортивний об’єкт - футбольне поле.

Всі ці перевтілення були проведені в рамках бюджету громадських ініціатив. Положення про бюджет громадських ініціатив прийнято депутатами Немирівської міської ради 13 червня 2019 року. На великі проєкти передбачалось виділення коштів від 200 тисяч до мільйона, на малі - до 200 тисяч гривень.

Відповідно до звіту Немирівської міської ради було виділено 73285 гривень на дитячий майданчик «Щасливі діти»,  50473 гривень на спортивно-ігровий майданчик "Яскраве дитинство", 40 тисяч гривень на лікування, вакцинацію та стерилізація безпритульних тварин та 115 тисяч гривень на облаштування зони відпочинку  на березі річки Устя.

Нажаль останній проєкт так знаходиться в стадії реалізації, кошти залишаються на рахунку. Питання «застрягло» на стадії виділення земельної ділянки.

«Реалізація проекту розрахована на 2019-2020 рр, в зв'язку із потребою додаткового терміну для ухвалення рішення про виділення земельної ділянки», - йдеться у звіті.

В Жданівській ОТГ в минулому році облаштували сучасний молодіжний центр «ZHDANSPACE»  молодіжний центр та реалізували проєкт «Буккросинг» - тобто створили спеціальну «поличку», на яку кожен охочий може покласти книгу і взяти в обмін іншу.

«ZHDANSPACE» - надзвичайно цікавий проєкт, його теж було реалізовано у минулому році. Більш того, він став справжньою «децентралізаційною Меккою», тож залишити його поза рейтингом було б не справедливо. Роботу центру також відзначили фахівці   Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, в рамках Програми «U-LEAD з Європою», - зазначають в ОТГ.

Кому ж саме належить ініціатива такого простору? Як повідомляють у сільській раді, починалось усе «із проєкту «Підйом», який реалізується за сприяння Української академії лідерства та Агропромхолдингу «Астарта-Київ» та за підтримки Багодійного фонду «Повір у себе».

Тож завдяки «Підйому» команда із 13-ти жданівських школярів взяла участь у навчальній сесії у м. Полтава. Діти написали проєкт та виграли 35 тис грн. на втілення ідеї створення креативного простору у Жданівці.  

Звичайно, цих коштів було недостатньо, тож до проєкту долучились усі небайдужі  - ТОВ «Хмільницьке», Жданівський цукровий завод, Жданівська сільська ОТГ та учні шкіл громади. Загалом, було виділено 100 тис грн на ремонт приміщення, меблі, техніку та обладнання.

Не менш значущим, є і проєкт, який було реалізовано в Іллінецькій ОТГ, і який теж увійшов у ТОП-7. Тут було встановлено лінію, як зможе переробляти один з найнебезпечніших видів твердих побутових відходів – поліетиленові пакети і плівка.

Такі відходи складають 20% від загального об’єму відсортованого сміття, їх доволі складно утилізувати. Тож в громаді вирішили переробляти.

Проєкт почали реалізовувати, ще у 2016 році, кошти на облаштування сортувальних майданчиків виділила держава. Міський голова Іллінецької ОТГ Володимир Ящук розповідав про проєкт:

«Тоді й розпочали сортувати сміття. Продукцію, яку ми збирали із сортувальних майданчиків, почали продавати за мінімальною ціною і ці кошти вкладали на розвиток підходів із поводження з твердими побутовими відходами. А з тієї сировини, яку ми не продаємо, почали виробляти тротуарну плитку».

Зазначимо. Що нещодавно на сміттєсортувальній станції побували голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник та голова Вінинцької ОДА Владислав Скальський.

Завершує рейтинг Северинівська ОТГ. Восени до Северинівки привезли мобільний комплекс для сортування відходів. Його було придбано на умовах спіфінансування. Значну суму було виділено з Державного екологічного фонду. Кошти передбачалися ще позаминулим урядом. Загальна сума інвестицій склала 2,2 мільйони гривень, з них 15% - кошти громади.

Підсумовуємо, «ініціативи ОТГ» - наслідки децентралізації та впровадження ідей уряду В.Гройсмана, а урядовцям, що керують державою з літа 2019-го, ще треба довести, що їхні ідеї сприятимуть іншим здобуткам. Фактично – це ініціативи самих громад, яким допомагали за часів «попередників», а нині можна лише констатувати успіхи ОТГ…

 

Олеся Рудницька

6 березня, 2020