ТПП Україні склала рейтинг проблем, з якими стикнуться вінницькі підприємці

Новини Вінниці / ТПП Україні склала рейтинг проблем, з якими стикнуться вінницькі підприємці

Топ-5 проблем, з якими стикнуться вінницькі підприємці після карантину, визначили в Торгово-промисловій палаті України.  Лише одна з цих проблем може бути визнана на законодавчому рівні форс-мажором, а отже слугуватиме доказом у разі судового розгляду.  Вирішення інших проблем залежитиме  лише від порядності та готовності до діалогу бізнес-партнерів.  В іншому випадку  для вирішення конфлікту знову можуть бути залучені «рішали».

Топ-5 проблем, з якими стикнуться вінницькі підприємці після карантину, визначили в Торгово-промисловій палаті України. Лише одна з них може бути визнана на законодавчому рівні форс-мажором, а отже слугуватиме доказом у разі судового спору між бізнес-партнерами. Вирішення ж інших залежитиме лише від порядності та готовності до діалогу. Якщо ж компромісу не буде знайдено, то закономірно повернення до "буремних" 90-х, коли питання вирішували на "стрєлках". Стоп-кран, який зупинив роботу бізнесу, дуже скоро може стати не лише гальмом, а могильним каменем для підприємців.

Патентний повірений Вінницької торгово-промислової палати Ігор Шевченко на своїй сторінці у Facebook зазначив:

«Врегулювання питання з орендою приміщень і обладнання, зрив термінів постачання сировини і обладнання, погашення кредитних зобов'язань бізнесу перед банками, затримка з експортом з України і невиконання зобов'язань іноземними партнерами. Такими є 5 головних проблем, з якими підприємці, представники малого, середнього і великого бізнесу звертаються до Торгово-промислової палати України».

Зазначимо, що для врегулювання питання оренди, а тут мова йде про кафе, ресторани,перукарні, ТПП пропонує сертифікати про обставини форс-мажору, з якими можна захищати свої інтереси в суді.

Щодо зриву термінів постачання продукції, сировини, комплектуючих, то це питання стосується підприємств, на які не поширюється дія карантину. Відповідно, відсутні обставини форс-мажору. У цих випадках компанії самостійно обирають стратегію.

Третя за частотою звернень проблема – врегулювання взаємовідносин з банками. Її намагаються вирішити на закондавчому рівні. Відповідну заяву зробив керівник ТПП України Геннадій Чижиков.

"На даний момент це питання ніяк не врегульоване для бізнесу. Це особливо гостра проблема для підприємців, мікро- та малого бізнесу, робота яких зупинена на час карантину. Станом на січень 2020 року це бізнес-одиниці винні банкам 6,2 млрд. грн. За законодавством, відсутність грошей – не форс-мажор, і кредит потрібно погашати навіть в період карантину. Штрафи та пені ніхто не скасовував. Торгово-промислова палата України готує проекти змін до законодавства. Для пошуку рішень потрібен діалог банків і НБУ".

Четверта проблема – затримки з експортом, за законодавством вона не є форс-мажором. Тож вирішувати її буде дуже складно.

П'ята за значимістю проблема для бізнесу – невиконання зобов'язань іноземними партнерами. Вона виникає з введенням карантину в країнах розташування контрагента. В цьому випадку ТПП може допомогти дізнатися про фінансовий стан партнера.

NaПарижі писав про те, що експерт з Америки закликає зупинити "економічне самогубство".

Марина Карабай

26 березня, 2020