«Третя платіжка за газ»: розкладаємо питання «по полицях»

Новини Вінниці / «Третя платіжка за газ»: розкладаємо питання «по полицях»

Не найкращі почуття у Вінничан викликають розмови щодо так званої «третьої платіжки за газ».

В країні повномасштабна війна, складнощі із роботою, ціни зростають і тут ще це. Але ми вирішили розібратися, чи таких страшний той звір, як його малюють. Та чи справді зараз це «на часі».

Отож…

Що ж це за платіжка?

Платіжка за технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання (надалі - ТО ВБСГ), а саме за ТО систем газопостачання, запірних пристроїв та обладнання, призначеного для опалення місць загального користування, випробування на щільність, герметичність з’єднань, усунення виявлених витоків газу. Простіше кажучи, за перевірку кранів, футлярів, труб, з’єднань на можливі витоки газу та пошкодження газової мережі.

 

Навіщо це потрібно саме зараз?

Трубам не поясниш, що в країні війна чи ціни ростуть. Старіють самі будинки, а разом з ними і комунікаційні внутрішні системи. Газові труби та крани зношуються, шви розходяться, а місця витоків можуть бути настільки маленькими, що відчути сам газ за запахом практично неможливо. Це, в першу чергу, надзвичайно небезпечно, а по друге – за такий газ Ви всеодно платите, адже лічильник рахує кубометри не розбираючись чи ви готуєте вечерю, чи у Вас десь протікає газовий кран.

Послуга не нова. Вона надається на договірних засадах з 2019 року. У вересні-грудні 2023 року Міністерство енергетики України та НКРЕКП упорядкували питання ТО ВБСГ у багатоквартирних будинках і гуртожитках. Затвердили порядок проведення робіт, типовий договір та методологію розрахунку вартості послуг.

 

Чи доцільні зараз такі перевірки?

У лютому Вінницька філія «ГАЗМЕРЕЖІ» провела ТО ВБСГ 20 багатоповерхівок Вінниці. При цьому виявила 440 витоків газу. В середньому 20 витоків на кожному будинку.

Трохи неочікувані дані, правда ж? І трохи жахаючі…

 

В яких будинках має проводитися ТО?

В обов’язковому порядку фахове технічне обслуговування має проводитися як в багатоповерхових, так і в приватних будинках, квартирах, нежитлових приміщеннях, промислових будівлях та спорудах.

 

Як часто проводиться ТО?

ТО ВБСГ проводиться один раз на 5 років у будинках, де газові мережі експлуатуються менше 25 років, та раз на 3 роки, якщо мережі будинку працюють понад 25 років. Відповідно, платіжка за ТО надходитиме один раз на 3 або 5 років.

 

Хто проводить ТО?

ТО проводиться оператором газорозподільної системи або іншим суб’єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

У Вінниці оператором ГРМ є Вінницька філія «ГАЗМЕРЕЖІ»

 

Коли проводитиметься ТО?

Графік проведення робіт на поточний рік наразі перебуває на погодженні у Державній інспекції енергонагляду України. Після погодження графік також буде оприлюднений на сайті.

 На офіційному сайті Вінницької філії «ГАЗМЕРЕЖІ» оприлюднена орієнтовна кошторисна вартість ТО ВБСГ за кожним будинком, а також акти наданих послуг за будинками, де уже проведене в цьому році ТО ВБСГ.

У поточному році Вінницька філія «ГАЗМЕРЕЖІ» планує охопити послугами техобслуговування мереж близько двох тисяч багатоповерхівок по всьому регіону.

 

Чому вартість послуги не включена до платіжки за розподіл газу?

Так як постачальниками послуги можуть бути різні підприємства, надається та сплачується вона за окремими договором та рахунком, вартість послуги не входить до структури тарифу на розподіл газу.

 

Що потрібно для проведення перевірки?

Типовий договір на ТО ВБСГ є публічним договором приєднання, не потребує двостороннього підписання письмової форми.

Балансоутримувачі та співвласники багатоквартирних будинків, які не мають існуючих договорів на ТО, мають подати Вінницькій філії «ГАЗМЕРЕЖІ» заяву на отримання послуг як Колективний замовник. В такому випадку заяву подає та акт наданих послуг підписує уповноважена співвласниками особа, а оплата здійснюється одним платежем за одним рахунком, з коштів ОСББ чи управляючої компанії.  В іншому випадку співвласники вважаються такими, що автоматично приєдналися до Типового договору. Тоді Оператор ГРМ розподіляє кошторисну вартість технічного обслуговування між співвласниками будинку - споживачами послуг з розподілу природного газу та надає їм індивідуальні квитанції для оплати послуг ТО.

Плата розраховується за єдиним підходом, визначеним НКРЕКП. Залежить від обсягу робіт для конкретного будинку.

 

Якщо в квартирі виявлено витік газу, які наступні дії?

За договором ТО ВБСГ  із Вінницькій філії «ГАЗМЕРЕЖІ» обслуговування здійснюється до першого газового крану в квартирі. Щодо ремонту на всіх інших газових кранах, трубах та швах, то господар помешкання може на місці заключити договір на усунення витоку та одразу ж оплатити рахунок за допомогою електронного банкінгу або картою через термінал оплати  у представників компанії. Оплата здійснюється за розцінками, що оприлюднені на сайті, а ремонт виконується одразу (за можливості).

Що ж стосується внутрішньобудинкових газових систем, то їх ремонт виконується згідно укладеного договору  на ТО ВБСГ.

 

Як замовити послугу самостійно?

Замовити послугу можна у найближчому центрі обслуговування клієнтів Вінницької філії «ГАЗМЕРЕЖІ».

 

Ми звикли, що поки щось працює – ми користуємось і не звертаємо увагу на технічне обслуговування. Доки пилосос чи пральна машина не виде з ладу навряд хтось перевірятиме чи достатньо змащені підшипники. Проте газ – зовсім інша справа, і нехтування правилами безпеки може бути смертельним.

А тому краще раз на кілька років здійснити профілактику, ніж «лікувати ускладнення»