Триває магнітна буря. Який рівень небезпеки та кому з вінничан бути пильним?

Новини Вінниці / Триває магнітна буря. Який рівень небезпеки та кому з вінничан бути пильним?

Вінничани, що мають метеочутливість по-різному реагують на прихід магнітних бур. Одним досить слабкою спалаху, інші відчувають невелике стомлення навіть при потужної сонячної активності, треті передчувають прихід бурі за день, або захворіють із нездужанням після відходу бурі. Наразі, коливання в магнітосфері Землі будуть спостерігатися до 30 вересня.

Метеочутливі вінничани по-різному реагують на прихід магнітних бур. Одним досить слабкого спалаху, інші відчувають невелике стомлення навіть при потужній сонячній активності, треті передчувають прихід бурі за день, або нездужують після "відходу" бурі. Наразі, варто бути уважними усім - коливання в магнітосфері Землі будуть спостерігатися до 30 вересня.

Згідно прогнозу, що складають учені лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН, планетарний індекс геомагнітної активності – Кр – 28, 29 і 30 вересня 2020 року буде дорівнювати 5 балам за 9-бальною шкалою, де 0 означає відсутність геомагнітних збурень, а 9 – екстремальний шторм.

У понеділок, 28 вересня, буря триватиме пів дня, заспокоївшись остаточно тільки до 17:00 (всесвітній координаційній час (UTC) + 4:00). У вівторок, 29 вересня, магнітна буря такої ж сили почнеться так само рано, між 3 і 6 годинами ранку, і заспокоїться після полудня.

У середу, 30 вересня, рання буря буде трохи коротшою – близько 3 годин, але геомагнітний вплив почнеться ще до півночі, а вляжеться після полудня.

За прогнозами вчених, наступна низка магнітних бур очікує жителів планети в кінці жовтня 2020 року – 21, 22 і 23 числа. Вони також будуть досягати рівня G1.

Відзначимо, в останні дні вересня 2020-го Україну і світ спіткала найпотужніша магнітна буря, пік якої припав на 27 вересня. Як пояснюють фахівці, це коливання – найбільш сильне за весь рік і під його вплив потраплять навіть ті, хто не схильний до метеозалежності. Водночас ситуація буде ускладнюватися тим, що синоптики на кінець місяця прогнозують і різку зміну погоди, що створить додаткові причини поганого самопочуття.

Щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно:

  • зміцнювати судини і займатися спортом;
  • дотримуватися правильного режиму сну й відпочинку.
  • мінімізувати сіль у раціоні й відмовитися від шкідливих звичок, зокрема від куріння;
  • контролювати тепловий режим організму, не допускаючи різких перепадів;
  • наситити організм вітамінами;
  • дотримуватися душевної рівноваги.