«Титанік» і «Міссурі» у Вінниці. Флот мініатюр у місті поповнився знаковими кораблями

Новини Вінниці / «Титанік» і «Міссурі» у Вінниці. Флот мініатюр у місті поповнився знаковими кораблями

Колекцію Вінницького музею моделей транспорту поповнили доволі незвичні екземпляри. По-перше, це зменшена копія лайнера «Титанік», який затонув внаслідок зіткнення з айсбергом. По-друге, легендарний лінкор «Міссурі». А по-третє, вітрильник «Товариш», який ще не так давно був гордістю Херсону…

Поява мініатюрних макетів «Титаніку» та «Міссурі» доволі цікава. Директор музею Олександр Вдовиченко розповідає, що до своєї дівчини, яка нині працює у Вінниці, приїхав її хлопець, полтавчанин. Перебуваючи у місті, завітав і до музею. Колекція гостю настільки сподобалась, що запропонував її поповнити.

«Каже, в мене є два корабля, хоче, щоб вони були у музеї. Через тиждень знову зайшов і покликав допомогти з машини перенести копії кораблів. Перевіз з Полтави. Так у Вінниці з’явились свої «Титанік» та «Міссурі». Вони зроблені з паперу у 200-му масштабі», - пояснює О.Вдовиченко.

За його словами, згодом до кораблів мають додатися фігурки моряків на палубах.  

Нагадаємо, «Міссурі» - останній лінкор, побудований у США. Корабель найбільш відомий як місце підписання Акту про капітуляцію Японії, який завершив Другу Світову війну.

«Міссурі» був замовлений в 1940 році і введений в експлуатацію в червні 1944 року. Лінкор вивели у резерв 1955-го, але відновили і модернізували у 1984 році. В 1998 році лінкор став кораблем-музеєм у Перл-Харборі.

«Титанік» - британський трансатлантичний пароплав. Найбільше пасажирське судно світу на час своєї побудови. Під час першого рейсу у ніч з 14 на 15 квітня 1912 року лайнер зіткнувся з айсбергом в Атлантичному океані та затонув. Історія «Титаніка» стала легендарною завдяки кільком художнім фільмам, знятим за мотивами цієї трагедії. Один з останніх фільмів, а саме фільм 1997 року отримав премії «Оскар» і мав феноменальний успіх у прокаті.

На вітрильнику «Товариш» навчались декілька поколінь моряків. Судно вважають унікальним та знаковим. Багато років воно перебувало у Херсоні, але за довго до початку війни, його повернули Німеччині. До перейменування це був німецький корабель Gorch Fock. Тож оригінал росіянам не дістався. Якою була б його доля у разі окупації, не складно догадатися.

«Зменшену у 200 разів копію з деревини зробив вінничанин. І передав музею», - розповідає очільник закладу.

Трищогловий барк побудований у навчальних цілях на замовлення ВМС Німеччини у 1934-му був  названий на честь відомого німецького письменника-мариніста Ганса Кінау, який підписував свої твори псевдонімом Горх Фок.

По закінченні війни барк дістався СРСР за Договором про репарації. У 1951-му «Товариш» був переданий Херсонському морехідному училищу ім. Шмідта, і став базою для проходження судової практики курсантів морехідних училищ Одеси та Херсона.

У 2003 році німці викупили вітрильник, а з 2005-го «Горх Фок» розміщений як плавучий музей у гавані міста Штральзунд, який і був його первісним портом приписки.