У Бахмуті підсилили оборону, підірвали мости, але аналітики не вірять у перспективу утримати місто

Новини Вінниці / У Бахмуті підсилили оборону, підірвали мости, але аналітики не вірять у перспективу утримати місто

Українська оборона міста Бахмут на Донбасі зазнає все більш серйозного тиску, у місті та навколо нього йдуть запеклі бої. Британські та американські аналітики доволі скептично відносяться до перспективи утримати напівзруйноване місто.

Як наголошується у зведенні Міністерства оборони Великої Британії, сили регулярної російської армії та групи «Вагнера» продовжили наступ на північні околиці міста, які нині є утримуваним ЗСУ виступом, вразливим для російських атак із трьох сторін.

За даними британської розвідки, українська армія укріплює цей район елітними підрозділами.

Водночас за останні 36 годин два ключові мости в Бахмуті були зруйновані, у тому числі життєво важливий міст, що з'єднує місто з останнім основним маршрутом постачання Бахмуту з міста Часів Яр.

«Утримувані Україною маршрути постачання з міста стають дедалі більш обмеженими», - зазначають у Міноборони Британії.

Стало відомо, що командувач Сил спецоперацій ЗСУ Віктор Хоренко приїздив до Бахмута, де перевірив роботу своїх підрозділів.

«Всі підрозділи ССО України, залучені до оборони Бахмуту, чітко виконують поставлені завдання. Наші воїни безперервно працюють в надзвичайно тяжких умовах і роблять все, аби кількість сил противника зменшувалася щодня», - розповів Хоренко на Facebook-сторінці Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

До цього в Бахмут приїздив командувач Східного угрупування військ генерал-полковник Олександр Сирський.

У той же час американський Інститут вивчення війни (ISW), зважаючи на геолокаційні кадри, опубліковані 3 березня, зазначає, що українські війська зруйнували два критично важливих мости в районі Бахмута - через річку Бахмутівка на північному сході міста та уздовж траси Хромове - Бахмут на захід від міста.

«Запобіжне знищення мостів, ймовірно, свідчить про те, що українські війська можуть намагатися перешкодити руху РФ на сході Бахмуту та обмежити потенційні шляхи виходу окупантів з Бахмута на захід», - вказується у звіті.

Аналітики вважають, «якщо українське командування визнає за необхідне відступити з Бахмута, воно, судячи із заяв і даних про дії України, ймовірно, здійснить обмежений і контрольований відхід з особливо складних ділянок східного Бахмута».

Олег Верлан

4 березня, 2023