У Білорусі знайшли дві ймовірні бази, звідки в Україну можуть запускати іранські дрони

Новини Вінниці / У Білорусі знайшли дві ймовірні бази, звідки в Україну можуть запускати іранські дрони

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136 можуть запускати з білоруської частини Чорнобильської зони відчуження, а саме з сіл Уласи та Кожушки поруч з українським кордоном. Обидві локації надійно сховані від сторонніх очей.

Про це повідомляє «Беларускі Гаюн».

Місцеві партизани та моніторингова група каналу відзначає, що точних відомостей про місця запусків дронів з Білорусі наразі немає. Однак проаналізовано наявну інформацію. Вона вказує на те, що бази можуть розташовуватись у білоруському секторі зони відчуження Чорнобильської АЕС (Поліський радіаційно-екологічний заповідник).

«Чому там? Більшу частину року цей заповідник - фактично закрита територія. Там немає нікого, крім охорони, і є місця, де навіть не ловить мобільний зв'язок, не кажучи вже про інтернет», - пише «Гаюн».

Завдяки супутниковим знімкам моніторинговій групі вдалося відокремити декілька зон, де видно зміни, що відбулися за останні кілька місяців. Так, в селі Уласи Хойкинського району з’явилися протоптані стежки, розчищені дороги для проїзду і вирубані кущі. Це місце знаходиться всього в 4,5 км від кордону з Україною і в 20 км від найближчого населеного пункту - це виключає можливість наявності очевидців, які повідомили б про запуск дронів.

Друге село - Кожушки, яке знаходиться трохи далі від кордону, але на супутникових знімках чітко видно нові дороги, а отже там частіше стала їздити техніка.

Олег Верлан

25 жовтня, 2022