У Чечельнику на Вінниччині можуть відновити старовинну синагогу для паломництва хасидів

Новини Вінниці / У Чечельнику на Вінниччині можуть відновити старовинну синагогу для паломництва хасидів

У Чечельнику, що на Вінниччини, планують відреставрувати синагогу XVIII століття. Нині споруда перебуває у занедбаному стані: немає вікон, дверей та покрівлі. Ба більше, приміщення і земля під залишками будівлі у приватній власності. Проте єврейська громада з Ізраїлю готова інвестувати кошти у відновлення культової споруди.

Із середини 19 сторіччя Чечельник визнано як доволі потужний центр хасидизму. У містечку свою резиденцію заснував один з найбільш відомих хасидських цадіків того часу – раббі Моше Цві Гітерман із Саврані - Савранський Ребе. Його нащадки були рабинами у Чечельнику протягом багатьох поколінь.  Останній з них – раббі Борух, прапраонук Моше Цві із Саврані – помер у 1950-му. Савранська хасидська династія існує нині, а її духовний центр розташовано в Єрусалимі.

«Нещодавно я разом із рабином, головою юдейської релігійної громади «Бейс Менахем Любавич Вінниця» Шаулем Хоровіцем відвідали Чечельник, щоб зрозуміти, у якому стані знаходиться приміщення колишньої синагоги та визначити механізми, яким чином можна повернути цю культову споруду єврейській громаді, – зазначив начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький.

За його словами, у 1926 році указом було націоналізовано культове майно усіх релігійних організацій, в тому числі під закриття потрапила і синагога в Чечельнику. Радянська влада облаштувала у цьому приміщенні меблевий магазин, який існував до незалежності України. Потім споруда була передана у приватну власність, як комерційний об’єкт, де перебуває до сьогодні.

Єрусалимська єврейська громада вже зверталась з проханням у сприянні поверненню культової споруди для відновлення історичної справедливості. Однак, марно. Те, що залишилось від синагоги не є пам’яткою архітектури місцевого чи національного значення, том у підстав для скасування попередніх рішень немає.

«Зараз в юдеїв є два варіанти вирішення ситуації: домовлятися із власником (і вони готові до цього) або ж шукати юридичні механізми судового розірвання договору купівлі-продажу. Але спершу єврейській громаді слід створити осередок у Чечельнику, який міг би представляти їхні інтереси», - пояснює І.Салецький.

Приклади інших містечок надихають місцевих жителів, адже з появою юдеїв, інвестиції надходять до місцевого населення. У Чечельнику місцеві мешканці вже почали розчищати територію довкола колишньої синагоги, наводять лад і на єврейському кладовищі, де захоронені люди, які вважаються для юдеїв святими. Жителі розраховують, що під час щорічного паломництва до Умані та Брацлава, хасиди заїжджатимуть і до їхнього селища.