У «чемпіонаті з інвестицій» Вінниччину назвали другою. Спецпроект «Кореспондента»

Новини Вінниці / У  «чемпіонаті з інвестицій» Вінниччину назвали другою. Спецпроект «Кореспондента»

Авторитетне видання «Кореспондент» започаткувало спецпроект під назвою «чемпіонат з інвестицій». Серед регіонів саме Вінниччина посіла у ньому друге місце. За даними авторів проєкту за 2018 рік внутрішній валовий продукт Вінницької області зріс на 6,4 %.

Авторитетне видання «Кореспондент» започаткувало спецпроект під назвою «чемпіонат з інвестицій». Серед регіонів саме Вінниччина посіла у ньому друге місце. За даними авторів проєкту за 2018 рік внутрішній валовий продукт Вінницької області зріс на 6,4 %.

Лідером за інвестиціями стала Київська область, що й не дивно, адже поруч столиця та розвинена транспортна інфраструктура. Щодо Вінниччини, то як зазначається у дослідженні, найбільшими темпами розвивалися харчова й тютюнова промисловість, деревообробна й паперово-целюлозна промисловість, а також енергогенерація. Вінницький регіон має розвинене приладобудування та машинобудування, легку промисловість, аграрний сектор і переробку сільгосппродукції.

У регіоні власний міжнародний аеропорт у Вінниці, але його пасажиропотік за 2018 рік досяг лише 61 тис. чол. Гарне шосейне та залізничне сполучення з великими містами країни.

Одне з найбільших у регіоні підприємств з іноземними інвестиціями – Balrinek Invest, виробник тришарової паркетної дошки, воно належить польській Barlinek Group.

З 2017 року у Вінницькій області почали працювати завод холодильного обладнання компанії UBC Group, молокопереробний завод Villa Milk, а також завод із виробництва сонячних панелей групи компаній Kness. Крім того, з початку 2019 року введено в експлуатацію три сонячні електростанції потужністю 1,35, 4,9 і 9,5 МВт.

Обсяг експорту на душу населення в області на 18 % нижче засередній по Україні показник. Валовий регіональний продукт на душу населення на 14 % нижчий за середній по країні, а рівень зарплати в області на 20 % нижчий за середньоукраїнський.

Обласна влада не використовує бюджету розвитку для стимулювання інвестицій у регіон – він становить у 2019 році 0 грн на душу населення.

В інвестиційному паспорті Вінницькій області зазначено, що регіон потенційно цікавий для інвесторів, готових вкладати гроші в харчову, легку, деревообробну та хімічну промисловість, у машинобудування та енергетику.

Причому саме «зелена» енергетика – одна з найбільш швидкозростаючих сфер. На території Вінницької області вже розташовано близько 30 сонячних електростанцій і понад 25 малих гідроелектростанцій. А до 2022 року в регіоні з’явиться ще 14 СЕС.

Керівник Вінницької ОДА Валерій Коровій у травні 2019 року заявив, що керівництво області докладає максимум зусиль для залучення інвесторів і стимулювання бізнес-активності. За його словами, інвестиції в Вінницьку область 2018 року становили понад 20 млрд грн, 60 % з яких було направлено в аграрний сектор і переробку сільгосппродукції.