У Червоному Хресті визнали, що не впливають на долю захисників «Азовсталі»

Новини Вінниці / У Червоному Хресті визнали, що не впливають на долю захисників «Азовсталі»

Міжнародний комітет Червоного Хреста під час евакуації українських захисників із заводу «Азовсталь» у захопленому росіянами Маріуполі задокументував особисті дані майже 1800 військових.

Про це заявив гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні на прес-конференції в Києві.

За його словами, МКЧХ не має інформації про загальну кількість військовополонених в організації:

«Під час евакуації захисників «Азовсталі» ми змогли зареєструвати близько 1800 осіб, розраховуючи, що ми зможемо їх відвідати. На жаль, ми не можемо цього зробити», - пояснив він.

Мардіні додав, що МКЧХ у випадку з «Азовсталлю» сприяв безпечному виходу військових з його території при взаємодії зі сторонами збройного конфлікту.

«Ми зареєстрували їхні дані, вважаючи, що МКЧХ згодом отримає дозвіл на їх відвідування. Але ми не можемо гарантувати безпеку військовополонених після того, як вони потрапили до рук ворога, оскільки давати такі гарантії просто за межами наших можливостей», - зауважив гендиректор організації.

У той же час, представникам МКЧХ вдалося відвідати лише кілька сотень військовополонених з обох сторін.

«Але ми знаємо, що є тисячі інших, доступу до яких ми ще не маємо. Ми продовжимо вимагати доступ до всіх військовополонених, керуючись нашими гуманітарними зобов'язаннями та мандатом за Женевськими конвенціями», - додав Мардіні.

Крім того, він відмовився розповідати про умови утримання військовополонених, яких представникам МКЧХ вдалося відвідати, пославшись на конфіденційність такої інформації.

Нагадаємо, перед тим, як захисники мали залишити комбінат, українська влада наголошувала на тому, що віддала такий наказ, а Червоний Хрест виступає гарантом повернення військових.  У травні Володимир Зеленський підтвердив, що бійців з «Азовсталі» мають обміняти.
 

Олег Верлан

1 вересня, 2022