У ДБР заявляють про завершення розслідування справи вінницьких митників

Новини Вінниці / У ДБР заявляють про завершення розслідування справи вінницьких митників

У максимально стислі терміни у ДБР завершили розслідування у справі щодо отримання хабаря працівниками Вінницької митниці. Наразі всі матеріали по двом вінницьким митникам передано до суду.

У максимально стислі терміни у ДБР завершили розслідування у справі щодо отримання хабара працівниками Вінницької митниці. Наразі всі матеріали по двох вінницьких митниках передано до суду.

Нагадаємо, NaПарижі тиждень тому писав, що слідчі Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, провели обшуки на митних постах Подільської та Поліської митниці Держмитслужби. Серед них і митний пост «Вінниця». У повідомленні бюро вказувалося, що «за сприяння працівників митниці впродовж 2017-2019 років на митну територію України із Європейського Союзу ввезено понад 50 транспортних засобів та запасних частин до них із заниженими митними платежами. Сума завданих державі збитків - понад 1 мільйон гривень».

Наразі у пресслужбі відомства зазначають, що до суду скеровано обвинувальний акт відносно начальника митного поста «Вінниця-центральний» Вінницької митниці та  митного агента. Посадовець обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України ), агент -  у наданні неправомірної вигоди  (ч. 3 ст. 369 КК України).

«Слідством встановлено, що керівник митного поста організував схему незаконного збагачення - створив умови за яких громадяни не могли самостійно заповнювати митні декларації та були вимушені звертатися до агента з митного оформлення. Агент в свою чергу ділився з начальником частиною свого прибутку. Сума одержаної «винагороди» залежала від кількості оформлених документів», - зазначається у повідомленні.

У бюро уточнюють, що 15 липня 2019 року начальника митного поста було затримано після чергового отримання неправомірної вигоди від агента у сумі 5200 гривень. 

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні здійснювала військова прокуратура Вінницького гарнізону Центрального регіону України. Оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР Національної поліції  України.  

У разі доведення вини керівнику митного поста загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10  років, митному агентові - позбавлення волі на строк від 4 до 8 років.

Макс Мельник

19 лютого, 2020