У Держекоінспекції дозволили зрізати дерева у парку Хмільника з охоронним статусом

Новини Вінниці / У Держекоінспекції дозволили зрізати дерева у парку Хмільника з охоронним статусом

На території парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва Парк ім. Н. Я. Гольденберга, який знаходяться у місті Хмільник, інспектори відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Держекоінспекції у Вінницькій області разом з представниками міської влади обстежили хворі та старі дерева. У спільному висновку надано згоду на їх вирізку.

В інспекції вказують, що ці зелені насадження досягли вікової межі, перебувають в аварійному стані та загрожують життю і здоров‘ю жителів громади.

«За результатами роботи комісії складено акти обстежень зелених насаджень та надано рекомендації щодо подальшого їх видалення з дотриманням вимог чинного законодавства», - додають в ДЕІ.

Зазначимо, парк ім. Н. Я. Гольденберга (раніше - парк імені 50-річчя Жовтня ) є пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, у відповідності з до Постанови Держкомприроди УРСР від 30.08.1990 року № 18 та розташований на території м. Хмільник у заплаві старого русла річки Південний Буг.

Ландшафтний парк створо у 1967 році. В парку зростає понад 100 видів і форм дерев та чагарників, зокрема смерека гребінчаста, модрина європейська, бук західний, сосна веймутова, модрина гребінчата, айва японська. Насадження парку мальовничо доповнюють перголи, фонтани, два штучних ставки. В парку обладнано поляну казок.

Ініціаторами створення парку та авторами проекту були працівники житлозахисту Бердичівської ділянки Південно-західної залізниці Коваль В. К., Тиліманчук І. О., а також головний лікар залізничної лікарні Південно-західної залізниці Гольденберг І. Я.

На території парку розташована колишня залізнична лікарня. Перейменовано парк 9 жовтня 2020 року.

Макс Мельник

11 жовтня, 2021