У ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області тривають слідчі дії у справі про розкрадання земель

Новини Вінниці / У ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області тривають слідчі дії у справі про розкрадання земель

В усіх територіальних підрозділах Держгеокадастру з 1 квітня тривають слідчі дії у рамках розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного виведення через електронні реєстри державних земель. Тривають вони і на Вінниччині. Це підтвердили NaПарижі у Держбюро розслідувань.

У всіх територіальних підрозділах Держгеокадастру з 1 квітня тривають слідчі дії у рамках розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного виведення через електронні реєстри державних земель. Проводяться вони і на Вінниччині. Це підтвердили NaПарижі у Держбюро розслідувань.  

Можливо, дещо передчасно, але 1 квітня в СБУ повідомили, що «кіберфахівці Служби безпеки України викрили протиправний механізм відчуження сільськогосподарських земель державної власності. Оборудку організували посадовці регіональних підрозділів Держгеокадастру під «прикриттям» центрального керівництва».

«Співробітники спецслужби задокументували, що чиновники незаконно вивели через електронні реєстри понад 700 тисяч гектарів державних земель. Зокрема понад 2,5 тисячі земельних ділянок оформлювались з порушенням діючого законодавства по два і більше разів за одним цільовим призначенням на одну особу, що є грубим порушенням закону.

Оперативники спецслужби встановили, що незаконна схема діяла у 22 територіальних підрозділах Держгеокадастру. Кіберфахівці СБУ зафіксували, що корупційний механізм функціонував через «прогалини» у роботі «Національної кадастрової системи» та системи електронного документообігу «Докпроф», яку використовують у багатьох органах влади», - йдеться у повідомленні.

До операції, окрім СБУ, залучено теруправління ДБР у м. Києві і керівництво Офісу Генерального прокурора. Наразі, надіслано офіційного листа до Держгеокадастру з вимогою негайно усунути недоліки, виявлені СБУ у роботі інформаційних систем відомства.

У ході проведення масштабних обшуків у регіональних підрозділах Держгеокадастру та за місцями проживання фігурантів кримінального провадження правоохоронці виявили документацію, електронні носії інформації, комп’ютерну техніку та інші документи, що підтверджують протиправну діяльність.

Триває досудове розслідування за ст. 362 та ст. 364 Кримінального кодексу України.

Як повідомили NaПарижі у ТУ ДБР у м.Києві, слідчі дії й досі тривають у всіх без винятку територіальних підрозділах Держгеокадастру.