У костелі на Вінниччині зберігся старовинний орган і органіст, який грає на цьому інструменті останні 60 років (ВІДЕО)

Новини Вінниці / У костелі на Вінниччині зберігся старовинний орган і органіст, який грає на цьому інструменті останні 60 років (ВІДЕО)

В селі Мурафа на Вінниччині у місцевому римо-католицькому костелі є орган, якому 200 років. Щонеділі протягом 60 років грає на цьому інструменті 95-річний Євген Сварцевич. Чи багато громад можуть пишатися такою історією?..

В селі Мурафа на Вінниччині у місцевому римо-католицькому костелі є орган, якому 200 років. Щонеділі протягом 60 років грає на цьому інструменті 95-річний Євген Сварцевич. Чи багато громад можуть пишатися такою історією?..

Як зазначає «Суспільне», до Мурафи Євген Сварцевич переїхав із Білорусі. Органістом був його батько, якого репресували за радянської влади. Тепер на органі також грають син та донька пана Євгена.

При мурафському костелі Євген Сфарцевич створив церковний хор. Були часи, коли він нараховував до сотні учасників. З ним, пригадує організатор, і на гастролі їздили.

Навіть старожили костелу не пам’ятають, хто ще тут грав на органі. Хорист Станіслав Бернацький каже, що «пан Геник був завжди». Ще кілька років тому цими сходами піднімався щодня, а тепер лише щонеділі.

«Я відколи пам'ятаю, то він грає на органі, ще дочка його грала. Всі ноти пише самостійно. Раніше він ще й добре співав, а зараз вже не може», — каже Станіслав Бернацький.

Євген Сфарцевич розмовляє переважно польською, бо то, каже, нормально спілкуватись рідною мовою. Йому не втямки, чому багато українців свою мову ніяк не вивчать.

«Ми двічі з хором були в Польщі. Нас по телевізору показували, по радіо транслювали. Ми тоді 12 місце зайняли (на конкурсі)», — розповідає органіст-ветеран.

Понад тридцять років співає в костельному хорі Гелена Ковальська. Вона пояснює, що спілкуватись з органістом доводиться «своєю» мовою.

«Ми вже розуміємо його з пів погляду. Ми під нього підлаштовуємось, він під нас», — каже Гелена Ковальська.

Про унікальність мурафського костелу найкраще розповідає сам пани Євген.

«Нас троє таких «дорослих» тут залишилось, - каже музикант. - Я, костел і орган. Такого інструмента в Україні навряд чи знайдеш. Він зберігся у первісному вигляді і йому близько 200 років».