У Кремлі шукають як закінчити війну без репутаційних втрат і видати це за перемогу

Новини Вінниці / У Кремлі шукають як закінчити війну без репутаційних втрат і видати це за перемогу

У Кремлі не розуміють, як закінчити війну за допомогою переговорів і без обвалу рейтингу президента РФ Володимира Путіна. «Відповідальні особи» скаржаться, що пропаганда «переборщила із нагнітанням теми нацизму в Україні». Тепер росіянам дають інші тези – мета у контролі над Донбасом і півднем України.

Російське опозиційне видання «Медуза» з посиланням на джерела в адміністрації президента РФ спробувало з’ясувати, які «настрої» панують у Кремлі.

Так от, численні опитування вказують, що поки росіяни згодні на війну. Принаймні більшість, а здорожчення ще не особливо б’є по кишені, адже люди мають заощадження. Тобто поки ще є кошти.

Однак у внутрішньополітичному блоці АП РФ дійшли висновку: зараз немає для Росії «хороших піар-сценаріїв виходу з війни», які б не призвели до падіння рейтингу влади. Такі «сценарії» нібито почали опрацьовувати кілька тижнів тому.

«Подивилися, покрутили — якогось зрозумілого сценарію не видно. Тому [громадську] думку до можливого проведення переговорів [і укладання миру] вирішили не готувати, пустили все на самоплив», — пояснює один із співрозмовників видання.

У Кремлі нібито впевнені, що більшість росіян серйозно сприймають війну як «боротьбу з нацистами та нацизмом». Джерела заявляють, що у Кремлі побоюються невдоволення відступом військ та переговорами. За оцінкою влади, воно нібито може вилитися навіть у вуличні протести. Цю гіпотезу співрозмовники пояснюють тим, що російська пропаганда «переборщила із нагнітанням теми нацизму» в Україні.

Протести? В Росії? Зазомбоване населення вийде на вулиці вимагати війни? Чомусь здається, що далі кухні та холодильника вони не дійдуть…

Співробітники АП вважають, що «перегріті» настрої треба враховувати, а воювати до якогось результату, який можна оголосити «перемогою». Це як з Маріуполем мабуть. Путін сказав вважати, що захопили, та нагородити, то вважають і нагородять…

Водночас два політтехнологи видання (один із них раніше співпрацював з АП, другий співпрацює з Кремлем досі) засумнівалися в адекватності таких побоювань:

«Опиратися на якусь соціологію зараз дивно. Люди, швидше, пасивні, можуть бути проти війни, а й поза неї. У Москві на машинах середнього класу букв Z щось непомітно».

Обидва співрозмовники впевнені, що у разі «приглушення пропаганди» жодних протестів від прихильників війни чекати не доводиться. За словами одного з них, «громадяни перестануть думати і говорити про нацистів, повністю переключаться на свої особисті проблеми».

У такому разі ще треба навести лад у дитячих садочках, познімати там рашистсько-нацистську символіку, а інакше все дарма.

Звісно, розмірковування впливових на певні події росіян цікаві, але маємо розуміти, що не вони вирішують долю Росії, а Путін. Він у кутку, загнаний мисливцями звір.   

Олег Верлан

22 квітня, 2022