У Києві відбудуться збори УПЦ МП, Вінницька єпархія виступатиме за відокремлення від Москви

Новини Вінниці / У Києві відбудуться збори УПЦ МП, Вінницька єпархія виступатиме за відокремлення від Москви

Сьогодні, 27 травня у Феофанії біля Києва відбудуться збори єпископів, духовенства, чернецтва і мирян, які скликав предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій, щоб обговорити долю церкви. Дві з трьох єпархій Вінниччини підтримують ідею проведення собору для відокремлення від РПЦ. Зокрема такої позиції дотримуються у Вінницькій єпархії.

Так, 25 травня під головуванням митрополита Вінницького і Барського Варсонофія, відбулась онлайн-нарада Єпархіальної ради Вінницької єпархії.

Митрополит оголосив учасникам наради статистику із голосування духовенства за звернення до Предстоятеля Української Православної Церкви з проханням на зібранні єпископів, священиків, монахів та мирян УПЦ підняти питання про повне відокремлення від Московського патріархату при збереженні канонічності та Євхаристичного спілкування з усіма Помісними Православними Церквами.

У відкритому голосуванні взяли участь 162 клірика з 242. За – 84%; проти – 5,5%; утримались – 10,5%. Загальна кількість кліриків, які проголосували «за», склала 67% від загальної кількості кліриків єпархії.

Після обговорення важливих церковних питань члени Єпархіальної ради обрали делегатів на зібрання єпископів, священиків та мирян УПЦ.

Зазначимо, що частина священників та єпископів УПЦ МП по всій Україні припинили поминати патріарха Кіріла, про що офіційно заявили 16 єпархій з 53. Частина єпархій дозволили священниками самим вирішувати, чи поминати московського патріарха.

Через війну зруйновано близько 100 храмів УПЦ МП, загинуло щонайменше чотири священика. Російські ракети влучали у приміщення Свято-Успенської Святогірської лаври. Одночасно почалась потужна хвиля переходів громад до автокефальної Православної церкви України. За три місяці перейшли всього 400 з понад 12 тисяч громад. 

Не підтримують ідею відокремлення на Вінниччині у керівництві Тульчинської єпархії.

Макс Мельник

27 травня, 2022