У Ладижині відкрився фестиваль дерев’яної скульптури

Новини Вінниці / У Ладижині відкрився фестиваль дерев’яної скульптури

Сьогодні на Вінниччині розпочався V міжнародний фестиваль дерев’яної скульптури «Ладижинський гай-2023». Учасники заходу увіковічнять свої сьогоднішні відчуття, які пов’язані з війною.

Про це повідомляє Ладижинська міська територіальна громада

В мистецькому заході, який проходитиме під гаслом «Мистецтво, Воля, Перемога!», братимуть участь фахові скульптори Андрій Кліщ і Сергій Кляпетура (Кам’янець-Подільський), Богдан Гладкий (Івано-Франківськ), Сергій Стеблюк (Рівненщина), а також литовець Маріюс Пятраускас.

«Ті відчуття, що є зараз в кожного з нас - саме вони будуть увіковічнені митцями в скульптурах. Це буде нагадування всім нам і нашим нащадкам про сміливість українського народу, про героїзм і звитягу наших захисників і їхній неоціненний подвиг заради мирного і вільного майбутнього нашої країни», - зазначив у вітальному слові виконуючий обов’язки міського голови Ладижина Олександр Коломієць.

Шляхом жеребкування між скульпторами розподілили дерев’яні колоди, які згодом перетворяться на шедеври. Невід’ємною частиною заходу стала також висадка нових дерев - у якості компенсації за зрубані дерева.

В рамках фестивалю відбудеться й змагання «Speed Carving»/«Швидка різьба», під час якого скульптори впродовж години створюватимуть міні-скульптури, демонструючи глядачам свою майстерність. Саме ці дерев’яні шедеври стануть лотами благодійного аукціону, кошти з якого підуть на допомогу ЗСУ.

«Лікарі лікують, вчителі вчать, а ми, митці маємо свій мистецький фронт. Якою б страшною не була війна, ніхто і ніколи не має ставити життя на паузу. Бо саме цього хоче ворог. Ба більше - він хоче щоб ми взагалі припинили своє життя. Та його сподівання марні. Бо саме за те, щоб життя продовжувалось, зараз воюють наші захисники. І за це їм низький уклін», - розповіла арт-менеджерка фестивалю Інна Березіна.

Отже незабаром місцевий сучасний парк дерев’яної скульптури поповниться новими витворами музейного рівня, які розповідатимуть всім відвідувачам про незламність України і героїзм наших воїнів-патріотів ЗСУ.

Олеся Рудницька

14 серпня, 2023