У мерії Вінниці відповіли на петицію про очищення Південного Бугу хлорелою

Новини Вінниці / У мерії Вінниці відповіли на петицію про очищення Південного Бугу хлорелою

Вінничанин Віктор Самойлов запропонував місцевій владі використати досвід колег з Горішніх Плавнів та застосувати спеціальну суспензію, яка містить одноклітинні водорості хлорела (Chlorella vulgaris) для очищення річної води в межах міста. Петиції активно підписували містяни, а 3 вересня міськрада відповіла на неї.

Вінничанин Віктор Самойлов запропонував місцевій владі використати досвід колег з Горішніх Плавнів та застосувати спеціальну суспензію, яка містить одноклітинні водорості хлорела (Chlorella vulgaris) для очищення річної води в межах міста. Петицію активно підписували містяни, її взяли до розгляду, а 3 вересня міськрада відповіла на неї.

Водорість хлорела, як запевняє чоловік, запобігає «цвітінню» водойми синьо-зеленими водоростями, збагачує воду киснем, що в свою чергу запобігає замору риби та розпад відмерлої біомаси, а також сприяє розвитку планктону, який є кормом для риб, при цьому усуває неприємний запах, зменшує енерговитрати при очищенні води для центрального водопостачання міста та покращує загальну екологічну ситуацію водойми. 

У відповіді міськради зазначається, що органи місцевого самоврядування вже звернулися до Вінницького регіонального управління водних ресурсів, департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА та Держекоінспекції в області для визначення доцільності використання та можливості подальшого впровадження цього методу. 

На даний момент для очистки акваторії дна річки Південний Буг в межах обласного центру працює в тестовому режимі земснаряд, який очищає ділянку поблизу КП «Вінницяоблводоканал».