У Мінветеранів через місяць мають вирішити долю військового кладовища у Вінниці

Новини Вінниці / У Мінветеранів через місяць мають вирішити долю військового кладовища у Вінниці

Вінницькі атовці подали до Міністерства ветеранів проєкт створення меморіального комплексу на місці сьогоднішніх хащів неподалік вулиці Стреілецької, де у 1919-20-их роках під час епідемії тифу ховали воїнів Української Галицької армії.

Нагадаємо, мова йде про територію поблизу житлової забудови та 45-го заводу. Раніше NaПарижі писав про те, що ветерани АТО зняли проморолік на підтримку ідеї створення меморіалу на місці масового поховання вояків Української Галицької армії, а також про те, що у вересні 2020-го археологи заявили про знайдені на вулиці Стрілецькій у Вінниці рештки та найбільше на теренах України кладовище українських вояків.

Понад сто років тому, а саме у 1919 році, у Вінниці біля військових казарм на сучасній вулиці Стрілецькій знаходився військовий цвинтар, на якому в період епідемії тифу поховали майже 9 тисяч військових. Орієнтовно кладовище займало близько 1 га.

Проєкт у Міністерстві мають розглянути протягом місяця. Як пояснив «Суспільному» автор проєкту Андрій Сайкович, на його реалізацію потрібно близько 700 тисяч гривень.

«У нас завжди було кому захищати цю країну. Але завжди були й ті, кому "какая разніца», — каже атовець Леонід Гуменний.

Проморолік показує військове братерство та різні покоління українських захисників. На відео командир УГА один посеред хащів. Позаду нього — військове поховання. Він дивиться донизу, що символізує відсутність підтримки. Але до командира один за одним підходять учасники АТО/ООС, кладуть руку на плече. У цьому жесті закладений символізм підтримки.

«Кожен солдат воює тільки тоді, коли йому є на кого спертися. Ти залишаєшся один, і це розпач. Зʼявляємося ми, через кілька поколінь, вояки, які борються за Україну. Проти ворога, якого вони тоді не знищили», — розповідає про ідею атовець Олександр Мончак.  

Олеся Рудницька

22 вересня, 2021