У Штатах назвали привід для втручання американських військ у війну в Україні

Новини Вінниці / У Штатах назвали привід для втручання американських військ у війну в Україні

Генерал США та колишній директор ЦРУ Девід Петреус не виключає, що багатонаціональний контингент під керівництвом Штатів може втрутитися у війну на території України. За його словами, певні кроки Москви можуть дати привід. Між тим потужні ракетні удари по енергетичній інфраструктурі, націлені на збільшення кількості мігрантів з України, вже «оцінили» у Міноборони. У відомстві Рєзнікова заявили, що Росія «піднімає ставки» у війні.

Про можливість втручання американських військ, про яке раніше навіть не йшлося, Петреус сказав в інтерв'ю французькому виданню Lexpress. На питання журналіста, в якому разі НАТО може активніше втрутитися у війну на території України, він зазначив, що це може статися, якщо Росія піде на «шокуючі та жахливі» кроки.

«Я думаю, що Росія могла б вжити дій в Україні, які були б настільки шокуючими і настільки жахливими, що Сполучені Штати та інші країни могли б відреагувати тим чи іншим чином, але як багатонаціональна сила на чолі зі Сполученими Штатами, а не як сила НАТО», - зазначив генерал.

Він не є посадовою особою, тому думка приватна. Проте, зважаючи на послужний список, висловлювання складно вважати особистою позицією. Також Петреуса не думає, що розширювати війну відповідає інтересам Путіна.

«Його сили вже поступаються силам України, і найменше йому потрібний широкий конфлікт», - додав американський генерал.

Зазначимо, нині росіяни вже використовують ракети, які вироблені у 2022 році, що вказує на вичерпані резерви та нові замовлення в оборонпромі. Не слід забувати, що раніше Британія попередила Путіна про «серйозні наслідки», якщо він застосує ядерну зброю у війні проти України.

Не йдеться про НАТО. Втрутитися можуть лише окремі члени Альянсу. Деяким простіше наголошувати на відносно нейтральній позиції. Як Туреччині. Канцлер Німеччини Олаф Шольц у свою чергу заявив, що не можна допустити необережних кроків, які призведуть до прямого зіткнення НАТО і Росії.

Олег Верлан

22 жовтня, 2022