У США радять Україні утриматись від контрнаступу найближчим часом

Новини Вінниці / У США радять Україні утриматись від контрнаступу найближчим часом

Останнім часом відбулось декілька переговорів високопосадовців США з президентом Зеленським і командувачем Залужним. У Вашингтоні нібито радять Києву зачекати з початком масштабного наступу на російські сили. На думку американців, спочатку треба підсилитись черговою партією зброє з-за океану, а військовим завершити навчання.

Про це на брифінгу в п’ятницю заявив високопосадовець адміністрації президента США, повідомляє Reuters.

Він додав, що переговори США з Україною щодо будь-якого контрнаступу відбуваються в контексті гарантування того, щоб українці спочатку приділили достатньо часу навчанню на новітньому озброєнні, наданому американською стороною.

У розмові з невеликою групою журналістів на умовах анонімності посадовець також заявив, що Сполучені Штати дотримуються свого рішення не надавати танки M1 Abrams Україні, оскільки вони дорогі та складні в обслуговуванні.

Раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який брав участь у засіданні формату «Рамштайн», зазначив, що очікувана підтримка не тільки дозволить українцям захиститися від нових наступів Росії, але й дозволить їм розпочати власні наступальні дії, щоб відвоювати територію.

Водночас голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі вважає, що військовими засобами витіснити росіян з окупованих територій України цього року буде дуже важко.

«Лінія фронту йде від Харкова до Херсона і вона більш-менш статична, за виключенням Соледара, Бахмута. Це величезна територія і там залишається багато російських сил, які окупували Україну», - сказав Міллі.

Фактично, позиція Штатів залишається незмінною з весни 2022-го. У Вашингтоні зацікавлені у тому, щоб війною максимально послабити військовий потенціал Росії, тому бойові дії мають відбуватись якомога довше. Стратегічно це вірне рішення. Однак, гинуть українці. А збільшення постачання зброї, зокрема танків, остаточно переламали б хід війни та сприяли б звільненню територій.

Зеленський чудово відчуває, що затягування війни перекреслює його ж обіцянку «перемогти у 2023 році», що «б’є» по рейтингу.  

Олег Верлан

20 січня, 2023