У Вашингтоні прогнозують нову ескалацію наступу Росії

Новини Вінниці / У Вашингтоні прогнозують нову ескалацію наступу Росії

Росія може розпочати ескалацію наступу в Україні, незважаючи на військові невдачі та економічні труднощі, спричинені міжнародними санкціями.

Про це заявили керівники розвідувальної спільноти США, повідомляє «Голос Америки».

«Наші аналітики вважають, що Путіна навряд чи зупинять такі невдачі і що він може піти на ескалацію, подвоївши свої зусилля, щоб добитись обеззброєння України», – сказала директорка національної розвідки Авріл Хейнс на щорічних слуханнях Комітету з розвідки Палати представників з міжнародних загроз.

За словами Хейнс, за такої високої напруженості завжди існує ймовірність «ненавмисної ескалації». Вона констатувала, що аналітики у розвідспільноті не помітили змін у ядерній політиці Росії, крім тих, що були виявлені під час колишніх міжнародних криз.

«Ми також не спостерігали змін позиції (Москви в) ядерній (сфері)… що виходять за межі того, що ми бачили насамперед у моменти підвищеної напруженості», – сказала Хейнс.

Зазначимо, що американців найбільше бентежить те, аби Путін не реалізував свої погрози щодо «червоної кнопки».

«Я думаю, що Путін зараз злий і засмучений. Він, ймовірно, подвоїть ставку і намагатиметься роздавити українську армію, не звертаючи уваги на жертви серед цивільного населення», – сказав директор ЦРУ Вільям Бернс.

Він зазначив, що США активно обмінюються розвідданими з Україною. Бернс також констатував, що він і аналітики ЦРУ не бачать, як Путін може досягти своєї мети – захопити Київ та замінити уряд Володимира Зеленського промосковським маріонетковим керівництвом. 

Втім, зауважимо, що оцінки Вашингтону не завжди були вірними. Проблема не в аналітиках, а непрогнозованих діях керівництва Росії, політиці геноциду мирного населення в Україні, спробах залякування, терору та шаленого спротиву українців.

Також видання не оприлюднює ситуацію у «тилу» ворога. Москва перекинула потужні сили із Сибіру та Далекого Сходу, стає вразливою, а прихована мобілізація на Кубані, у Криму та ОРДЛО постачає в армію не надто боєздатні кадри.

На фото: директор ЦРУ Вільям Бернс

Олег Верлан

9 березня, 2022