У Вінниці анонсували розробку власного безпілотника для військових

Новини Вінниці / У Вінниці анонсували розробку власного безпілотника для військових

У Вінниці оголосили голосування за назву «вінницького» безпілотника. Деталі поки не повідомляються.

«Вінницький безпілотник - незабаром. Давайте оберемо йому назву разом!», - написав у соцмережах Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Він поширив пост керівника Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу В.Гройсмана.

«Вінницький безпілотник! Як би ви його назвали? Лінк на голосування в першому коментарі. P. S. Деталі згодом», - зазначив Вoлoдимир Гройсман.

Голова Вінницької облради також поширив його пост, вказавши: «Починаємо розкривати інтригу. Долучайтесь до голосування за назву вінницького безпілотника!».

Тож фактично мова йде про власну вінницьку розробку. Зіважаючи на воєнний стан деталі розголошувати немає потреби.

Зауважимо, у червні міськрада Дніпра оголосила про плани вкладати кошти в масове виробництво ударних БпЛА. Тоді мер Дніпра Борис Філатов розповів, що місто планує обрати найбільш компетентного виробника. Кращого обиратимуть з-поміж виробників, які пропонують виробництво саме FPV-дронів.

Нагадаємо, про потребу великої кількості дронів у ЗСУ говорили з початком повномасштабної війни. «Укроборонпром», і це зазначала влада, провалив завдання.

Влітку минулого року віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров очолив проєкт «Армія дронів», який виявився значно ефективнішим. Через рік з’явились результати. У телеграм-каналі віцепрем'єр повідомив, що передає на фронт понад тисячу одиниць бойової техніки, 25 турелей «Шабля» з дистанційним керуванням українського виробництва і роботизовані наземні платформи «Рись».

Тож будь-які регіональні та міжрегіональні проєкти лише наближатимуть перемогу. А критиками таких програм мають зацікавитися відповідні служби, адже іноді їхні зауваження запозичені з кремлівських наративів.

Ігор Заіковатий

2 вересня, 2023