У Вінниці було засновано один з найдавніших закладів вищої освіти у Східній Європі

Новини Вінниці / У Вінниці було засновано один з найдавніших закладів вищої освіти у Східній Європі

Із середини ХХ сторіччя Вінниця вважалась одним з «інститутських» міст України. Хоча до 1990-их не було власного університету, але за кількістю закладів вищої освіти обласний центр переважав сусідів. Між іншим, цьому є історичне пояснення. Саме у Вінниці у середньовіччі було засновано третій у Східній Європі заклад вищої освіти. У той час, наприклад, у Москві вчили лише у приходських школах.

Як вказується на Facebook-сторінці Подільська старовина, цей факт залишається маловідомим для вінничан.

«У нашому місті було відкрито першу філію Києво-Могилянської академії — Вінницький православний братський колегіум в 1632 році. По суті третій в Східній Європі учбовий заклад університетського типу. Після Острозької академії 1576 рік, та самої Києво-Могилянської академії 1632 рік. Заснований Вінницький колегіум самим митрополитом Петром Могилою», - зазначається у дописі.

Втім, під натиском польського короля Владислава IV, Петро Могила був змушений перенести колегіум з Вінниці до Гощі на Волині в 1639 році.

«За цей короткий проміжок часу існування навчального закладу, Вінницький православний братський колегіум встиг відзначитись видатними викладачами та подіями. Викладач Афанасій Кальнофойський написав, саме в Вінниці, відомий твір ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ, з описом Києво-Печерської лаври, мощів святих, гетьманів, діячів церкви та детальним планом розташування в печерах. В книзі є багато цікавих і важливих відомостей про історію Києва та України», - додають автори.

За їхнім припущенням Вінницький православний братський колегіум був заснований в Свято-Вознесенському монастирі, який найімовірніше розташовувався на місці «кінотеатру «Росія».

В колегіумі викладали граматику, риторику, діалектику, арифметику, геометрію, астрономію та музику. Вивчали старослов’янську, грецьку та латинську мови.

Автори допису – мрійники, тому уявляють на цій ділянці сучасний вищий навчальний заклад в стилі українського бароко з новим європейським підходом до навчання. А поруч, монумент видатної постаті - Петра Могили, який об‘єднає видатне минуле і величне майбутнє нашої Вінниці та нової України.