У Вінниці через петицію пропонують перейменувати вулицю чи провулок на честь загиблого розвідника Романа Балаби

Новини Вінниці / У Вінниці через петицію пропонують перейменувати вулицю чи провулок на честь загиблого розвідника Романа Балаби

Вінничанка Валерія Алексеєнко 22 вересня опублікувала петицію щодо перейменування вулиці чи провулка на честь Романа Балаби, який загинув, боронячи України, неподалік Ізюму.

«Переконана, що вулиці і провулки наших українських міст повинні бути названі на честь патріотів України, людей, відданих своїй Державі. Перейменування вулиці стане виявом подяки, шани і невмирущої пам'яті воїну, який віддав молоде життя за незалежність України та сприятиме патріотичному вихованню молоді», - зазначає авторка петиції.  

Роман народився і виріс у м. Вінниця, був справжнім патріотом нашої неньки України, та дуже полюбляв рідне місто. Відстоювати честь та оборону рідної країни – було його покликом серця. З 2011 по 2012 рік він проходив військову службу в м. Калинівка, і вже тоді вирішив для себе, що бути військовим – це сенс його життя, стояти на захисті рідної країни та бути надійним тилом для нас – українців, саме тому у 2013 році був зарахований на військову службу за контрактом в в/ч 0549 м. Вінниці, в якій сумлінно виконував свої обов’язки по грудень 2020 року.

З 2015 року Роман неодноразово приймав участь у антитерористичній операції, Операції Об’єднаних сил на сході України, за що був нагороджений медаллю та подякою від президента України. А 14 квітня 29-річного військового не стало…

«Під час вогневого контакту в районі н.п. Довгеньке Ізюмського району, Харківської області, з переважаючими силами армії РФ і незважаючи на високий рівень загрози, Роман не відступив з позицій та до останнього проводив спостереження за переміщенням ворожих сил, надавав своєчасну інформацію до штабу батальйону. Своїми діями сприяв нанесенню противнику великих втрат, що змусило його відмовитись від подальшого штурму н.п. Довгеньке. В ході бою старший сержант, командир розвідувального відділення розвідувального взводу, Балаба Роман Володимирович, прикриваючи відхід побратимів поклав найцінніше – власне життя, давши команду підпорядкованому особовому складу про відхід, і ціною власного життя запобіг гибелі товаришів. Стримуючи противника, отримав поранення несумісне з життям», - вказує вінничанка.

Вона пише, що «найменше, що ми можемо зараз зробити для вшанування пам'яті Романа Балаби - увіковічити його ім'я та розповідати своїм нащадкам про героїзм та самовідданість тих, хто за покликом серця в числі перших пішов воювати з окупантом на Схід України».

6 вересня 2022 року Указом президента України №627/2022 р. «Про відзначення державними нагородами України» Балаба Роман Володимирович був представлений до нагороди «Орден Богдана Хмельницького III ступеня» посмертно…

«Героїчний приклад самовідданої мужності Романа в боротьбі українського народу за власну свободу й державність, до якої він прикладав усі зусилля до останньої миті життя, має бути належним чином визнано й увічнено завдяки перейменуванню вулиці чи провулку ім’ям Романа Балаби. Сподіваюся, що вінничани підтримають дану петицію, а міські депутати погодять та затвердять, і вулиця чи провулок міста Вінниці будуть гідно носити ім’я одного із найкращих мешканців нашого міста, патріота України – Романа Балаби. Бути воїном – жити вічно! Вічна пам’ять героям!», - додає В.Алексеєнко.

Олеся Рудницька

22 вересня, 2022