У Вінниці демонтували монумент червоноармійцям на Європейській площі

Новини Вінниці / У Вінниці демонтували монумент червоноармійцям на Європейській площі

У середмісті Вінниці ранком 5 травня на Меморіалі Слави, що на Європейській площі, демонтовано величний пам’ятник червоноармійцям – солдатам часів громадянської війни 1918-22 років та Другої світової 1939-45 років. Монумент перевезено на територію одного з музейних комплексів.

Нагадаємо енциклопедичну інформацію. Меморіальний комплекс «героям революції, громадянської і Великої Вітчизняної війни» відкрито в 1958 році. Тут поховано 79 воїнів Червоної армії. На стелі викарбувані імена 6486 вінничан, які загинули за Батьківщину в 1941-45 роках. Через повномасштабну російсько-українську війну відношення до історії ХХ сторіччя у суспільстві остаточно змінилось. Стели з іменами загиблих залишаються.

Монумент до демонтажу

«Інколи, щоб правильно оцінити якісь події та явища доречно вдаватися до аналогій. Уявімо гіпотетичну ситуацію: москалі взяли Маріуполь. І закріпилися там на кілька десятиліть. Посеред міста, перед театром поставили пам'ятник з трьох фігур: російський солдат, «ополченец днр», бородатий кадирівський поліціянт. Діти стоять в почесний варті, молодята фотографуються, чиновники носять квіти.

Нарешті Україна відвойовує місто. Щоб не дратувати городян, багато питань віддають на відкуп обраній місцевій владі. І ті вирішують не чіпати пам'ятник. Головний аргумент: днр-івець, це ж наш, донецький шахтар, який не мав вибору, був насильно мобілізований, але мріяв про мир і розквіт Донбасу. І пам’ятник залишили. На 30 років.

Тепер зрозуміло, кому ми всі останні 30 років покладали квіти, і перед ким схиляли голови? І чи треба було звільнити Вінницю від цього символу нашої окупації москалями 100 років тому?», - написав у Facebook директор держархіву Вінницької області, доктор історичних наук Юрій Легун.

Макс Мельник

5 травня, 2022