У Вінниці для укладання охоронних договорів на пам’ятку архітектури у центрі міста прокуратура звернулась до суду

Новини Вінниці / У Вінниці для укладання охоронних договорів на пам’ятку архітектури у центрі міста прокуратура звернулась до суду

Протягом майже 10 років після набуття прав власності на «історичний» триповерховий будинок на вулиці Соборній у Вінниці власники не спромоглись уладнати питання з укладання охоронних договорів. Їх намагаються змусити.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Вінницькою окружною прокуратурою вивчено стан дотримання вимог чинного законодавства щодо охорони об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Вінницької міської територіальної громади, та виявлено порушення.

Йдеться про пам’ятку архітектури початку ХХ ст. «Житловий будинок» на вулиці Соборній, яка на сьогодні використовується в комерційних цілях.

«Власники набули право власності на частину приміщень у 2013 – 2014 роках, однак відтоді, згідно з чинним законодавством, не уклали з відповідним органом охоронних договорів на частину об’єкта культурної спадщини, уникнувши таким чином зобов’язання щодо належного утримання пам’ятки, її відновлення та збереження», - йдеться у повідомленні.

З огляду на це, Вінницька окружна прокуратура в інтересах держави в особі Управління містобудування та архітектури Вінницької обласної військової адміністрації звернулася з позовами до Вінницького окружного адміністративного суду про зобов’язання власників укласти охоронні договори. На сьогодні судом відкрито провадження у справах.

«Загалом органами прокуратури Вінниччини на захист інтересів держави у сфері охорони історико-культурної спадщини цього року подано 7 позовних заяв, з яких 3 судами вже задоволено», - додають у прокуратурі.