У Вінниці екссуддю Мотрука «повторно» засудили за хабарництво

Новини Вінниці / У Вінниці екссуддю Мотрука «повторно» засудили за хабарництво

Після надзвичайно тривалого судового розгляду, який продовжувався майже 10 років, у Вінниці винесено остаточний вирок колишньому судді Вінницького райсуду Микола Мотруку. Сподіваємось, що остаточний…

Як зазначають у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, колегією суддів Вінницького апеляційного суду залишено в силі вирок Вінницького міського суду стосовно одного з суддів Вінницького районного суду, яким останнього засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна за вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

«Упродовж тривалого судового розгляду, що продовжувався майже 10 років, прокурори обласної прокуратури домоглися ухвалення повторного рішення про затвердження обвинувального вироку суду, яким суддю засуджено до реального позбавлення волі строком на 10 років з конфіскацією майна. Таке покарання є найсуворішим із можливих згідно із санкцією інкримінованої ч. 3 ст.368 КК України», - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі нагадують, що таке покарання служитель Феміди отримав за одержання у 2012 році неправомірної вигоди у великому розмірі за сприяння порушнику правил дорожнього руху в ухиленні від небажаного для останнього виду покарання.

Нагадаємо, за версією слідства, суддя попросив 5000 гривень (по курсу 2012 року це було приблизно 630 доларів), 

Так, суддя за грошову винагороду, ухвалюючи рішення про притягнення зазначеної особи до адміністративної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння), наклав на нього стягнення не пов’язане з позбавленням права керування транспортним засобом, як того і просив правопорушник. 

Як відомо NaПарижі з власних джерел, мова йде про Миколу Мотрука. Людина доволі відома у Вінниці. Епізод, який став причиною настільки сурового покарання, не єдиний в його «історії». У 2018 році NaПарижі писав про побиття вінницького правозахисника Валерія Душка, який тоді відверто звинувачував суддю у замовленні нападу.

«Я близько 17 років збираю матеріали і пишу заяви з приводу діяльності колишнього прокурора, а нині судді Вінницького райсуду Миколи Мотрука. Так, наприклад, з 2006 року я звертався в усі інстанції з приводу того, що з його подачі незаконно виселяли з житла в приміському селищі Десна сім'ю Дзюбенко», - розповідав редакції чотири роки тому правозахисник.

Так от, пан Валерій тоді вказував, як Мотруку попри вирок вдається залишатися на волі та в мантії. У вересні 2016 року суддю визнали винним у міськсуді. Причому, за двома статтями Кримінального кодексу - частини 1 статті 366 (службове підроблення) та частиною 3 статті 368 (отримання неправомірної вигоди). Судді «дали» 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням обіймати посаду судді протягом 3 років. Але тоді вирок не набрав законної сили, адже «завис» в апеляційній інстанції

Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок лише 26 грудня 2018-го, але… Тепер нібито остаточно засудили. Сподіваємось, що у цьому питанні поставлено крапку.

Макс Мельник

19 квітня, 2022