У Вінниці міністр Чернишов пообіцяв знайти обіцяні державою гроші на добудову школи та лікарні

Новини Вінниці / У Вінниці міністр Чернишов пообіцяв знайти обіцяні державою гроші на добудову школи та лікарні

Під час перебування з робочим візитом у Вінниці 5 травня міністру розвитку громад та територій Олександру Чернишову показали дві знакові недобудови – школу на «Поділлі» та новий корпус для відділення екстреної медичної допомоги у Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (МКЛШД). Спорудження саме цих об’єктів відбувалося за підтримки держбюджету за часи прем’єрства Володимира Гройсмана. Проте зі зміною уряду погляди на фінансування будівництв дещо змінилися.

Під час перебування з робочою поїздкою у Вінниці 5 травня міністру розвитку громад та територій Олександру Чернишову показали дві знакові недобудови – школу на «Поділлі» та новий корпус для відділення екстреної медичної допомоги у Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (МКЛШД). Спорудження саме цих об’єктів відбувалося за підтримки держбюджету за часів прем’єрства Володимира Гройсмана. Проте зі зміною уряду погляди на фінансування будівництв дещо змінилися.   

«Екскурсоводом» для міністра був мер Сергій Моргунов. МКЛШД є опорним закладом Вінницького госпітального округу і виконує функцію багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування другого рівня. Будівництво нового корпусу триває з 2017 року.

За проектом передбачено облаштування протишокової зали на 6 робочих місць, сучасного відділення реанімації на 18 робочих місць, ургентного оперблоку на 4 операційні і зали телемедицини.

Загальна вартість проекту (будівництво та оснащення необхідним медичним обладнанням) – 259,9 млн грн. На початок цього року загалом було профінансовано близько 150 млн (будівельні роботи і обладнання). Це кошти державного бюджету, які виділялись ще урядом Володимира Гройсмана, та бюджету громади. Але восени минулого року уже «іншим» Кабміном фінансування у розмірі 64,7 млн грн з держбюджету було знято. Тому наразі для завершення робіт та придбання необхідного медичного обладнання потрібно направити майже 110 млн. 

«На жаль, минулий Уряд Олексія Гончарука скасував майже 65 млн грн, які мали надійти на будівництво цього корпусу лікарні швидкої медичної допомоги,  і нам довелося брати зобов’язання по укладених договорах і тендерах на себе та робити це за кошти територіальної громади. Я думаю, що цей проект важливий не лише для міста, а й регіону.  Адже до нашого міста приїжджає багато людей з області, лікарня на Київській надає допомогу не тільки вінничанам, а й мешканцям північних районів Вінницької області. Маю надію, що буде вчасне фінансування з боку держави. Зі свого боку ми гарантуємо відповідне фінансування, контроль за якістю проведення робіт і своєчасну здачу в експлуатацію об’єкту», – зазначив С.Моргунов.

Міністр розвитку громад на території України Олексій Чернишов запевнив, що держава виконає свої зобов’язання.

«Майже два тижні тому був переглянутий державний бюджет України. Він передбачає фінансування Державного фонду регіонального розвитку. Наразі я особисто в своїх відрядженнях відвідую об’єкти, які фінансуються цим фондом. І хочу вас запевнити, що всі проєкти, котрі затвердженні держаною комісією регіонального розвитку, будуть реалізовані. На це є відповідне фінансування держаного бюджету. Наша мета – добудувати цей об’єкт разом. Тож давайте в цьому році побудуємо сучасний і якісний комплекс», - фактично «відповів» О.Чернишов.

 

Будівництво школи у мікрорайоні «Поділля» розпочалось в грудні 2015 року. Наразі об’єкт готовий на 80%. 

«Цей проєкт є результатом спільної роботи центральних органів влади, регіональної і місцевої. Ні для кого не секрет, що саме завдяки реформі децентралізації, програмі Державного фонду регіонального розвитку – ми змогли в принципі подумати про те, що такі проекти можна реалізовувати. Враховуючи те, що уряд Володимира Гройсмана досить серйозно до цього відносився, ми на паритетних умовах, фактично 50/50, реалізовували будівництво. Я маю надію, поспілкувавшись уже з Олексієм Михайловичем Чернишовим, що ми точно завершимо будівництво школи», - натякнув на те, що розраховує на «плече» міністра зазначив С.Моргунов, показуючи об’єкт посадовцю.  

Загальна вартість будівництва школи - 169,7 млн. Уже профінансовано 110,6 млн. З початку цього року роботи поки проводяться коштом міського бюджету (вже профінансовано 7,7 млн грн, до початку навчального року з бюджету громади на це передбачено ще 14,5 млн). Також очікується фінансування на завершення будівництва з Державного фонду регіонального розвитку в розмірі 44,6 млн грн. 

«Ми відвідали чудовий об’єкт – це майбутня школа для молодого району, і я впевнений, що вона буде збудована у строки», - запевнив О.Чернишов.