У Вінниці музейники запрошують на майстер-клас по писанкарству

Новини Вінниці / У Вінниці музейники запрошують на майстер-клас по писанкарству

Писанку справедливо називають твором-мініатюрою. Вінничанам пропонують долучитися до давньої української традиції та дізнатися про особливості святкування Великодня, довідатися про техніки писанкарства, й, головне, власноруч розписати писанку.

Майстер-класи з писанкарства організовують у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. 

Їх проводитимуть для організованих груп від 5 до 15 осіб.

Майстер-класи забезпечуються усім необхідним: фарбами, писачками, свічками...  Вартість курсу - 100 грн (включаючи всі матеріали). Деталі можна дізнатися за тел. 068-725-49-57 (дзвінки приймаються з 10:00 до 17:00).

Подільська писанка - це унікальне явище національної культури України, у якому народ виявив свій мистецький хист, здатність до творчого осмислення та художнього узагальнення навколишнього світу.

«Писанки ніколи не варили і не вживали у їжу, ними не бавились. За народними повір’ями вони були джерелом родючості землі, всіляких щедрот, багатства, запобігали різним напастям, захищали від стихійного лиха. Писанками прикрашали хату, їх дарували.

Наприклад, дітям давали писанки здебільшого з яскравими фарбами, хлопцям з червоним тлом, сонячними знаками, дубовим листям, господарям – «сорок клинців», людям похилого віку – з чорним тлом та поясами – «небесним мостом», «драбинками» тощо.

Сучасне писанкарство на Вінниччині базується на міцних національних традиціях в органічному поєднанні з новітніми модерними пошуками. Майстри області презентують авторські писанки, виконані різними техніками: воскові, дряпанки, мальованки, травлені (техніка відбілювання), з природних матеріалів – зернівки, соломи, декоративні писанкові композиції тощо», - зазначають у музеї.