У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)

Дослідниками Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» виявлено черговий підземний хід. На території будівельного майданчику по вулиці Мури вінничани «випадково» натрапили на широку муровану арку та тунель. Нажаль, його засипано будівельним сміттям.

Дослідниками Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» виявлено черговий підземний хід. На території будівельного майданчику по вулиці Мури вінничани «випадково» натрапили на широку муровану арку та тунель. Нажаль, його засипано будівельним сміттям.

На початку ХХ сторіччя у невеличкому будиночку, який тут існував жив відомий на той час у місті лікар Штерн. Його оселя не відрізнялася особливою архітектурою чи багатством. Принаймні ззовні… Проте власник був людиною не бідною. З підвального приміщення цього будинку, судячи за даними досліджень, йшов тунель до сусідів.

Наразі територію, де колись жив лікар Штерн, огороджено. Проте жодних стендів, що саме планується збудувати на цьому місці, досі немає. Можливо, проєкт не готовий і новий власник не визначився з варіантом.

«Будинок був глинобитним, а цокольне приміщення було частково з каменю, частково з цегли. Будинок на даний час зруйновано (у 2019-ому, - прім. авт.). У котловані ми знайшли підземний хід. Склепіння з цегли висотою у мій ріст. Хід йде паралельно вулиці Монастирської», - розповідає один з учасників Facebook-спільноти «Тіні. Вінниця» Владислав Сушинський.

За версією дослідників, від будинку Штерна хід йшов до іншого будинку, розташованого неподалік. Такі ходи у різних куточках історичного центру Вінниці поєднували «дореволюційні» будиночки. Особливо на Єрусалимці.

Більш детальне дослідження, за словами В.Сушинського, ускладнюється тим, що територія є приватною власністю, а дізнатися чиєю, поки складно. Тому розкопувати хід небезпечно.

Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці на місці колишнього будинку лікаря Штерна знайдено підземний хід (ФОТО, ВІДЕО)