У Вінниці на виставці «Подільська зима» експонують ікону зі святими Варварою та Миколаєм

Новини Вінниці / У Вінниці на виставці «Подільська зима» експонують ікону зі святими Варварою та Миколаєм

На Вінниччині традиційно шанували Святих Варвару та Миколая. В народній подільській ікони вони чи не найпопулярніші. У вінницькому обласному краєзнавчому музеї на виставці «Подільська зима» експонують ікону «Богородиця зі Святим Миколаєм та Варварою» ХІХ ст., як нагадування про традиційні зимові свята.

На Вінниччині традиційно шанували Святих Варвару та Миколая. В народній подільській ікони вони чи не найпопулярніші. У вінницькому обласному краєзнавчому музеї на виставці «Подільська зима» експонують ікону «Богородиця зі Святим Миколаєм та Варварою» ХІХ ст., як нагадування про традиційні зимові свята.

У закладі зазначають, що велика виставкова зала, де презентовано виставку, розташована у приміщенні колишньої гімназійної церкви початку ХХ ст., освяченої на честь Святої Варвари.

«В подільській іконі найчастіше зустрічаються зображення святих, які складають народний пантеон небесних покровителів. З-поміж них, звісно, почесне місце займають Варвара та Миколай, дні шанування яких припадають на 17 та 19 грудня», - вказують у музеї.

Образ Святої Варвари – юної християнки, страченої через віру власним батьком, поширився з ХІІІ ст. В європейському та українському релігійному мистецтві її представляють прекрасною шляхетною дівчиною біля вежі (вона була зачинена в ній довгий час), з мечем (символ страти) або з чашею, яка символізує причастя (свята вберігає від раптової смерті).

У католицьких країнах її вшановують гірняки та люди вибухонебезпечних професій, а в Україні своєю покровителькою Варвару вважають вишивальниці. В цей день дівчата зверталися до неї з проханням про вдале одруження, а на вечорниці готували вареники з капустою та маком.

Чому образ є близьким? В Україні, зокрема на Поділлі, популярні легенди про дівчат, яких зачиняли у башті фортеці, аби вороги не змогли здолати опір стін.

Святий Миколай – реальна історична особа, римський священик грецького походження, єпископ Мірський. Найбільше чекають на свято Миколая діти, бо отримують подарунки. Взагалі до святого звертаються як до неодмінного та найшвидшого помічника у важких справах і скруті, але традиційно своїм покровителем його вважали мандрівники, моряки і породіллі.

На подільській іконі Миколай і Варвара зображені разом з Богородицею. Така композиція була досить поширена на Поділлі, проте відома вона у західноєвропейському мистецтві з доби Відродження і отримала назву «святої співбесіди» – учасники сцени ніби поєднані між собою втаємниченим діалогом. Витоки сюжету йдуть від уявлень про райський сад, у якому перебуває Богородиця і святі – чи не тому на подільських іконах таким щедрим є квітковий орнамент на темному тлі.

«Народні майстри, які бралися до іконопису, часто були вправні у якомусь з ремесел. Можна припустити, що автор презентованої ікони був гончарем, оскільки і орнамент на шатах, і квіткові елементи нагадують розпис «крищенецьких» та «бубнівських» мисок. Натомість лики святих є втіленням народних уявлень про красу і людські чесноти», - пояснюють у музеї.

Олеся Рудницька

17 грудня, 2020