У Вінниці обмежили кількість пільгових поїздок у муніципальному транспорті: ветерани обурені

Новини Вінниці / У Вінниці обмежили кількість пільгових поїздок у муніципальному транспорті: ветерани обурені

У Вінниці з 1 січня набуло чинності рішення виконкому міської ради, яким обмежено кількість безплатних поїздок у муніципальному транспорті для всіх категорій пільговиків. Особливе обурення це викликало в учасників бойових дій, які, за рішенням міської ради, відтепер мають право тільки на 60 пільгових поїздок.

У Вінниці з 1 січня набуло чинності рішення виконкому міської ради, яким обмежено кількість безплатних поїздок у муніципальному транспорті для всіх категорій пільговиків. Особливе обурення це викликало в учасників бойових дій, які, за рішенням міської ради, відтепер мають право тільки на 60 пільгових поїздок.

Кількість безплатних поїздок у муніципальному транспорті у Вінниці для різних категорій пільговиків буде різною:

1. Учасники бойових дій – 60

2. Особи з інвалідністю внаслідок війни та прирівняні до них особи – 60 (для осіб з інвалідністю ІІ-ІІІ групи), 120 – для осіб з інвалідністю І групи

3. Ветерани військової служби – 60

4. Ветерани органів внутрішніх справ – 60

5. Ветерани Національної поліції – 60

6. Ветерани податкової міліції – 60

7. Ветерани державної пожежної охорони – 60

8. Ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України – 60

9. Ветерани служби цивільного захисту – 60

10. Ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України – 60

11. Реабілітовані особи, які отримали інвалідність внаслідок репресій або є пенсіонерами – 60 (для осіб з інвалідністю ІІ-ІІІ групи), 120 для осіб з – інвалідністю І групи)

12. Колишні неповнолітні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання – 60

13. Колишні малолітні в’язні концентраційних таборів, гетто та – інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю – 60 (для осіб з інвалідністю ІІ-ІІІ групи), 120 – для осіб з інвалідністю І групи

14. Особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1 – 60

15. Учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесені до категорії 2 – 60

16.  Діти віком від шести років, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою – 120

17. Особи з інвалідністю І групи та особи, які їх супроводжують – 120

18. Особи з інвалідністю ІІ групи – 60

19. Діти з інвалідністю та особи, які їх супроводжують – 120

20. Діти віком від шести років з багатодітних сімей – 60

21. Батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або – пропали безвісти під час проходження військової служби – 60

22. Пенсіонери за віком – 60

23. Особи з інвалідністю ІІІ групи – 60

24. Члени сімей (батьки, вдови (вдівці) та діти, віком від шести років) загиблих учасників бойових дій в Афганістані в період з квітня 1978 року по грудень 1989 року, загиблих військовослужбовців, які брали участь в проведенні антитерористичної операції та/або здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС), та загиблих Героїв України – 60.

У КП "Вінницякартсервіс" переконують, що обмеження кількості поїздок насамперед допоможе вберегти від інфікування вразливих до COVID-19 пенсіонерів. Фахівці підприємства зазначають, що провели аналіз перевезень і констатують: зі 140 тисяч пасажирів, яких щоденно перевозить Вінницька транспортна компанія, більше третини (майже 50 тисяч) – це пільговики. І понад 70% з них – пенсіонери.

"КП «Вінницякартсервіс» провело аналіз статистики поїздок категорій населення, які користуються пільговими муніципальними картками. Він показав, що переважна більшість пільговиків (майже 40 тисяч осіб) щомісяця здійснюють до 40 поїздок. Але є і чимало випадків, коли люди похилого віку здійснюють більше 200 і навіть понад 350 поїздок кожного місяця, ризикуючи своїм здоров’ям та здоров’ям інших людей.  

Враховуючи те, що на січень-лютий прогнозується нова хвиля епідемії на COVID-19, а також те, що для 80% пільговиків достатньо 40 поїздок на місяць, з 1 січня цього року запроваджено нові правила користування громадським транспортом КП «ВТК» для пільгових категорій населення: 60 безкоштовних поїздок щомісяця. Компенсацію за ці перевезення підприємство як і раніше отримуватиме з бюджету Вінницької міської територіальної громади. Нагадуємо також, що з 2015 року держава не надає жодної компенсації за перевезення пільгових категорій населення транспортним підприємствам, які здійснюють у містах пасажирські перевезення", - йдеться у повідомленні КП "Вінницякартсервіс".

Хвилю обурення рішення виконкому викликало серед ветеранів. Вони переконані: обмеження кількості пільгових поїздок для учасників бойових дій - незаконне.

"Жодних обмежень на безкоштовний проїзд ветеранами міським транспортом чинним законодавством не передбачено, - пише у Facebook вінницький АТОвець Олександр Грамарчук. - Так що рекомендую запхати собі цей "порядок" у гузницю і під час вихідних днів вивчити законодавство. Інакше здаватимете іспит в усній чи письмовій формі. Благо, лише у Вінниці є близько 5 тисяч екзаменаторів, які хочуть поглянути вам у вічі".

На думку учасника бойових дій Андрія Грачова, таке рішення міськвиконком зумів прийняти через те, що до міської ради обрано лише одного ветерана російсько-української війни.

"Судячи з усього, він навіть не противився. Нема лобіста, є результат... Самі ж вибирали партії, у яких не було бойових хлопців. Але посвідчення ще деякий час будуть діяти...", - зазначає Андрій Грачов.

Як й інші учасники бойових дій, він не виключає, що відстоювати своє право на пільговий проїзд у міському транспорті Вінниці ветеранам доведеться у суді.