У Вінниці планують допомогти з адаптацією до умов війни

Новини Вінниці / У Вінниці планують допомогти з адаптацією до умов війни

Після 24 лютого 2022 року громадські організації України зіткнулись з новими викликами кризового часу. Як свідчать результати опитування освітньо-аналітичного Центру розвитку громад, до 75% активістів (представників, учасників команд, волонтерів) довелось переїхати до іншого регіону або виїхати з України. За свідченнями респондентів, основними складовими соціально-гуманітарної кризи, якої зазнали учасники ГО, є фінансові труднощі, що виникли через відсутність стабільного джерела доходу та неможливість працевлаштуватись або знайти робоче місце. Активісти, які змінили місце проживання, відчувають проблему з житлом або оплатою за нього.

Не менш важким тягарем є й виклики психологічного характеру, зокрема психологічна стійкість, соціальна адаптація, вигорання, баланс між волонтерством та відпочинком,  можливість зберігати продуктивність в нових умовах.  Результатом цих викликів є відсутність належних умов для роботи громадських організацій, що спричиняє неможливість надавати послуги цільовій аудиторії та замороження проєктної діяльності. Тим не менш, майже 97% респондентів планують й надалі працювати у громадському секторі власної громади, й наразі шукають нові можливості для організацій, нові методи комунікації та напрямки для діяльності.

Як показує досвід сьогодення, представники та учасники команд громадських організацій осіб з інвалідністю, особливим чином УТОС та УТОГ, перебувають у особливо скрутному становищі, оскільки вони переважно самі є особами з інвалідністю I-II групи. Окрім проблем з матеріальним забезпеченням, вони стикаються з неможливістю отримати інклюзивно-доступну інформаційну, психологічну та освітню підтримку, що вкрай негативно впливає на інституційну спроможність їх ГО. Тому громадська організація Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» реалізує проєкт «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи». Завдяки реалізації проєкту, представники ГО осіб з інвалідністю адаптуються до нових умов діяльності у період гуманітарної кризи, зокрема:

  1. Зможуть керувати власним емоційним станом у період невизначеності;
  2. Перейдуть до етапу адаптації, що буде сприяти поверненню їх до громадської діяльності;
  3. Оптимізують та посилять команди своїх ГО;
  4. Навчаться створювати нові соціальні послуги в умовах нової реальності;
  5. Зрозуміють, як за допомогою волонтерства формувати нові життєві перспективи;
  6. Отримають навички подолання емоційного вигорання.

Основним продуктом проєкту є безкоштовний онлайн-курс з сурдоперекладом «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи» для ГО осіб з інвалідністю. Освітній онлайн-курс складається з 24-х занять, представлених українською та українською жестовою мовами. У курсі зібрано актуальний досвід і корисні поради для громадських організацій. Актуальні відеолекції, корисні роздаткові матеріали, тести та домашні завдання, супровід і зворотній зв’язок, менторська та консультаційна підтримка допоможуть громадських активістам і активісткам адаптуватись у нових умовах і зробити роботу громадських організацій людей з інвалідністю більш ефективною, надавати якісні соціальні послуги.

До навчання запрошуються представники/ці громадських та благодійних організацій людей з інвалідністю, а також представники/ці організацій, які надають послуги особам з інвалідністю та членам їхніх родин  з різних регіонів України. Для участі потрібно зареєструватись за посиланням: https://forms.gle/PvtSKzLCU2wqs8ic6

За довідками звертайтесь: [email protected]

Проєкт ГО «Паросток» «Шляхи реагування громадського сектору на соціально-гуманітарні кризи» реалізовується за підтримки програми «Український фонд швидкого реагування», яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США.

admin

4 серпня, 2022