У Вінниці планують створити гуртовий аграрний ринок

Новини Вінниці / У Вінниці планують створити гуртовий аграрний ринок

Протягом 2023-2025 років на території Вінницької міської територіальної громади діятиме Програма розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки. Нею передбачається підтримка та розвиток фермерських господарств, впорядкування об'єктів водного фонду (ставків) та фінпідтримка для пасічників. Результатом її роботи має стати поява фермерських кооперативів, гуртового роздрібного ринку, який з часом може набути статусу регіонального, а також створення бренду "Вінницький фермер", доступ місцевої продукції на полиці торгових мереж, вихід вінницьких пасічників на зовнішні ринки, приведення до ладу сільських водойм тощо. Програма передбачає як консультативну допомогу, так і конкретні фінансові механізми у вигляді фінансової допомоги або кредитної підтримки. Вона має закласти фундамент для майбутнього розвитку та вибудувати відносини між різними учасниками. Долучитися до Програми можуть усі бажаючі аграрії, які працюють на приєднаних до громади територіях.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Фінансова підтримка фізичним особам у галузі бджільництва за бджолині сім'ї та можливість експорту

Наприклад, розраховувати на отримання додаткових фінансових ресурсів можуть вінницькі бджолярі. На додачу до державної програми підтримки галузі бджільництва, якою передбачається підтримка пасічників, що мають від 10 бджолосімей, Вінницька міська рада передбачає фінансову підтримку від чотирьох бджолиних сімей. «Фізичним особам, які є власниками від 4 до 9 бджолиних сімей ми передбачили допомогу в розмірі 200 гривень за одну бджолосім'ю, – каже радник вінницького міського голови з питань агропромислового розвитку Олександр Закорченний. – Якщо бджоляр має десять та більше бджолосімей, то розмір допомоги за одну – складатиме 100 гривень, але загалом – не більше 30 тисяч гривень». На сьогодні на території Вінницької міської територіальної громади офіційно зареєстровано 59 пасік. Кошти на виплату фінансової підтримки передбачені в бюджеті ВМТГ на 2023 рік, проте їх виплата буде здійснюватися починаючи з червня місяця, після щорічного обстеження пасіки Головним управлінням Держпродспоживслужби та накладення відповідної відмітки у ветеринарно-санітарному паспорті пасіки і подачі до відділу агропромислового розвитку департаменту економіки і інвестицій міської ради. Паралельно також планується створення профільного кооперативу аби полегшити таким чином доступ вінницьких пасічників на зовнішні ринки, де ціна на їх продукцію буде в кілька разів вища ніж на українському.

Новий гуртовий ринок, еко-ферми представлення місцевих овочів в супермаркетах

Програмою також передбачена поява фермерського кооперативу. До нього зможуть долучитися як діючі товариства та фермерські господарства, так і фізичні особи, які працюють в аграрній сфері. Результатом роботи кооперативу, зокрема, має бути поява бренду “Вінницький фермер”.

«Думаю, ця продукція відрізнятиметься не лише ціною, а й якістю, зокрема, вона буде порівняно більш екологічно-чистою, – каже Олександр Закорченний. – Ми, як орган місцевого самоврядування, готові допомогти з доступом продукції, в першу чергу, овочевої групи, під відповідним логотипом на полиці місцевих магазинів та супермаркетів». «Фермер-одноосібник ніколи не забезпечить об'єм, який потрібен великому ритейлеру, але якщо об’єднати, наприклад, 100 фермерів в один кооператив, то мова йтиме уже про зовсім інший масштаб та інші перспективи, - зазначає староста Вінницько-Хутірського округу Владислав Кривешко. – У нас є статистика, за якою місцеві фермери забезпечують лише близько 2,2% продуктів, які споживаються у Вінниці. Цією Програмою, ми надаємо реальну допомогу в збуті продукції і, одночасно, стимулюємо виробників аграрної продукції виходити з тіні. Як наслідок, ми матимемо покращення рівня життя в громадах, відремонтовані садочки та школи, кращий благоустрій тощо».

Загалом, на території Вінницької міської територіальної громади працюють 16 фермерських господарств та 13 сільськогосподарських товариств. «Також у нас є близько 9,5 тисяч особистих селянських господарств. Це 90% працездатного самозайнятого населення, - каже радник міського голови, – Ми хочемо організувати їх самозайнятість в такий спосіб, щоб вони підвищили прибутковість, мали ринки збуту та перспективи розвитку».

Загалом по роботі з фермерами програмою передбачається кілька напрямків співпраці.

«Це підтримка діючих та створення нових. Ми плануємо об’їхати сім доєднаних територій, поспілкуватися з фермерами, які по-факту там зараз працюють, обговорити їх проблеми та майбутні перспективи розвитку, – пояснює Олександр Закорченний. – Серед пріоритетних напрямів ми бачимо розвиток тваринництва та овочівництва. У нас є комунальне підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Ми внесли відповідні зміни в його статут і тепер воно під 5-7% річних може кредитувати і аграрну галузь . Наприклад, у нас є інтерес в створенні молочної ферми на 10-20 корів. Плануємо появу двох фермерських господарств, які б займалися рослинництвом. Для цього у нас є земельні ділянки, які ми готові запропонувати в оренду бажаючим займатися цим. Також в наших планах - поява еко-ферми молочного та м’ясного напрямків з власним магазином. Більше того, уже є інвестор, який готовий вкладати власні кошти у цю справу».

Також місто уже розпочало підготовчу роботу до створення гуртового сільськогосподарського ринку. Він буде розташований в Щітках, що на території Вінницько-Хутірського округу. Орієнтовна площа ринку на початковому етапі – близько двох-трьох гектарів. Передбачається, що тут будуть як овочеві так і м’ясні відділи, а також можливість як гуртового так і роздрібної реалізації продукції.

«Реалізація цього проекту запланована спільно з нашим партнером – агрокластером «Агровін». – Це громадська організація в яку входить більше 50 сільськогосподарських виробників. Ми прагнемо аби цей ринок в перспективі мав не лише значення місцевого, а й був чимось більшим. Щоб Вінницький регіон був тим місцем, куди можна приїхати з різних частин країни та гуртом закупити ту чи іншу продукцію. Думаю, наші фермери, в свою чергу, швидко пристосуються до потреб споживачів та перейдуть на ту, продукцію, яка буде затребуваною. Вони вже потрохи пристосовуються до нових умов, закладаючи більші площі під вирощування овочевої групи, дефіцит якої відчувався торік через ситуацію в країні».

Аукціони з надання в оренду водних об’єктів

Окремою частиною Програми передбачається впорядкування та розвиток водних об'єктів, яких на приєднаних територіях нараховується загалом 125.

З одного боку, за словами старости Вінницького-Хутірського округу Владислава Кривешка, планується укладення Меморандуму з жителям прилеглих до водойм садиб.

«В цьому випадку, мова йде, головним чином, про невеликі ставки, які не мають великої інвестиційної привабливості. Тому ми пропонуємо, людям, які живуть поруч, самостійно підтримувати їх у належному стані», – каже Владислав Кривешко.

За словами радника міського голови Олександра Закорченного, така ініціатива реалізовуватиметься шляхом підписання Меморандумів про співпрацю між міською радою та ініціативними групами жителів, які зобов’язуються підтримувати благоустрій та утримання того чи іншого водного об’єкту.

Ініціативна група також може приймати участь в Бюджеті громадських ініціатив для покращення благоустрою навколо тієї чи іншої водойми.

З іншого боку, ставки, які мають певну інвестиційну привабливість планується виставляти на аукціон на набуття права оренди.

«В цілому, ми плануємо працювати в трьох напрямках. Це розвиток рекреації, тобто коли є водні об’єкти та земельні ділянки навколо, розвиток риболовлі, а також спортивна громадська рибалка, – каже Олександр Закорченний. – Зараз ми працюємо над виготовленням технічної документації та паспортів водних об’єктів. Коли ці роботи будуть завершені, можна буде оголошувати аукціон та пропонувати ці об’єкти водного фонду в оренду. Якщо біля них є ділянки, які можуть слугувати для рекреації, то об’єкт пропонуватиметься в оренду в комплексі. Думаю, перші торги уже можуть відбутися цьогоріч».

Олеся Рудницька

1 лютого, 2023