У Вінниці планують відкрити офіс міжнародної організації з гуманітарного розмінування

Новини Вінниці / У Вінниці планують відкрити офіс міжнародної організації з гуманітарного розмінування

Сьогодні, 7 квітня, у Вінниці відбулась зустріч міського голови Сергія Моргунова з керівництвом ДСНС області та представниками організації Halo TRUST. Мова йшла про створення у місті офісу цієї організації, яка займається гуманітарним розмінуванням.

У центрі, який планує створити організація Halo TRUST, хочуть проводити навчання фахівців з розмінування і згодом направляти їх туди, куди буде потрібно. Про такі наміри сьогодні повідомила керівниця програми в Україні - Мейрі Кеннінгем.

«Ми - неурядова організація, займались гуманітарним розмінуванням у 26 країнах світу. Працюємо у тих країнах світу, де був або відбувається конфлікт. В Україні у нас понад 400 фахівців. Наша основна мета – рятувати життя», – каже Мейрі Кеннінгем.

Нагадаємо, нині розмінування відбувається у Київській, Чернігівській та Сумській області, які звільнені від окупантів. Проте обсяги настільки великі, що місцевим мешканцям не радять повертатися. Розмінування може тривати тижні, якщо не місяці. Отже, зайвими фахівці не будуть.

«Ми чудово розуміємо, що один з елементів війни Росії проти України також створення небезпечних ситуацій в умовно мирних містах. Це і питання провокацій, зокрема – дзвінків про замінування, і наше завдання швидко реагувати щодо перевірки. У разі виявлення небезпечних речовин і предметів – необхідне швидке і ефективне розмінування», – зазначив Сергій Моргунов.

Під час зустрічі представили й керівника вінницького офісу, ним стане заступник керівника програми в Україні - Іраклі Читанава.

Міський голова підкреслив, що міська рада відкрита до співпраці з міжнародними інституціями, які працюють у гуманітарному напрямі.

Олеся Рудницька

7 квітня, 2022