У Вінниці пояснили концепцію «Музею Мужніх»: заклад присвятять героям Революції Гідності та російсько-української війни

Новини Вінниці / У Вінниці пояснили концепцію «Музею Мужніх»: заклад присвятять героям Революції Гідності та російсько-української війни

Кілька років тому у Вінниці на базі різних закладів ініціювали створення «Музею Мужніх». Через широкомасштабний наступ РФ відкриття відтермінували. Станом на лютий 2023 року експозиція вже налічує понад 800 предметів. Це особисті речі Героїв, нагороди, світлини, документи, військова форма, спорядження, зброя та багато іншого. Частину з них зараз можна побачити у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї на тимчасовій виставці «України щит».

Про це повідомляє Вінницький туристичний сайт.

Виставка займає три з половиною зали і в майбутньому стане частиною «Музею Мужніх» (відокремленого підрозділу краєзнавчого музею). Його мають розмістити у приміщенні, де раніше розташовувався музей «Мій край — Поділля» (вул. Пирогова, 148). Музей планується як інтерактивний: він «говоритиме» голосами наших захисників, їхніх рідних, волонтерів, медиків і переселенців. Для цього команда «Музею Мужніх» вже зараз записує відеоінтерв’ю і збирає свідчення очевидців «по гарячих слідах». 

Детальніше про те, яким буде майбутній музей, для туристичного сайту Вінниці розповіла Олена Гордієнко, завідувачка відокремленого підрозділу «Музей Мужніх» Вінницького обласного краєзнавчого музею. 

- Як виникла ідея створення «Музею Мужніх»?

- Вперше на загал про «Музей Мужніх» стало відомо у січні 2021-го року, коли Вінницька міська рада виділила приміщення для відокремленого підрозділу. Міський голова Сергій Моргунов тоді наголосив, що ідея створення музею належить Зої Кузьменко, матері Героя Небесної Сотні вінничанина Максима Шимка, яку підтримала спілка учасників АТО/ООС. На той час Вінницький обласний краєзнавчий музей вже працював над створенням експозиції. 

На початку 2022 року вже був готовий проєкт реконструкції приміщення і розроблена дизайн-концепція та дизайн-пропозиція. Але ремонтні роботи почати не встигли. Зараз команда працює над тематико-експозиційним планом і наповненням експозиції (документуванням, збором, виставковою діяльністю). 

- Який період охопить експозиція майбутнього музею?

- Спершу в «Музеї Мужніх» планували поєднати кілька тематичних блоків. Зокрема, хотіли розповідати про ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та загиблих при виконанні служби співробітників поліції. Але відколи РФ почала широкомасштабний наступ, експозицію «Музею Мужніх» вирішили присвятити виключно героям Революції гідності і російсько-української війни. Натомість інші тематичні блоки залишаться в стаціонарній експозиції краєзнавчого музею. 

Рішення присвятити «Музей Мужніх» Революції Гідності і російсько-українській війні ми затвердили нашою науково-методичною радою, тому що ці дві події репрезентують єдиний історичний процес. А Героїв Небесної Сотні, серед яких вінничанин Максим Шимко і жмеринчани Валерій Брезденюк та Леонід Полянський, історики схильні вважати першими героями війни росії проти України».

- Як наповнюють музейний фонд?

Дещо з того, що увійде до майбутнього «Музею Мужніх», можна наразі побачити на виставці «України щит» в краєзнавчому музеї. Колекцію експонатів постійно доповнюють завдяки підтримці волонтерських організацій. 

Сьогодні тут представлено вже понад 70 комплексів про учасників російсько-української війни. Вони розповідають особисту історію і подвиг кожного, про їхній шлях у цивільному, а потім у воєнному житті. Нещодавно, наприклад, ми відкрили розділ, присвячений бійцям полку «Азов» з Вінниччини, які віддали життя за Україну. Ініціаторкою виступила мама полеглого Романа Колмикова.

Також речі для музейного фонду передають ветерани і військові, які зараз несуть службу. Усі ці предмети є дуже цінними, адже так музейники можуть показати, якою технікою керують і з якою зброєю воюють наші захисники. 

Серед експонатів, наприклад, є контейнер від українського протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П», квадрокоптер «DJI Phantom 2», який у свій час дуже ефективно здійснював аеророзвідку, та багато іншого. Відтворений навіть бліндаж, з чим музейникам допомогли військові та волонтери.

«Ще у нас зберігається прапор з підписами бійців 120-ї бригади тероборони міста Вінниці. Серед них є підпис нашого колеги і друга Михайла Потупчика – відомого історика, який до початку своєї військової служби займався охороною культурної спадщини, – розповіла Олена Гордієнко. – Також дуже символічним предметом є сітка «Прапор України», яка була сплетена в одному з вінницьких волонтерських центрів. До цього доклалися люди з 12 різних міст України, які змушені були покинути свої домівки, і перечікували ці страшні події у нас у Вінниці». 

Серед експонатів майбутнього «Музею Мужніх» є й предмети ворожої російської армії: форма, обгорілі дула від кулеметів Калашникова, тубуси від гранатометів, радіостанція… Зокрема й два види сухпайків армії рф. Також волонтери передали в музей знайдені касетні боєприпаси РСЗВ «Смерч».

«У нас стаціонарна експозиція на стадії проектування. І сьогодні, попри все, ми теж маємо змогу по “гарячих слідах” зібрати матеріали. Той же Музей Революції Гідності в основному свою колекцію зібрав саме під час подій на Майдані. Каски, діжки – все збирали. Ми співпрацюємо з військовими, з волонтерами, власне, просимо їх про допомогу в побудові експозиції. Також спілкуємося з рідними, записуємо їхні спогади, їхні емоції, записуємо інтерв’ю з вимушено переміщеними особами, зокрема, тими, хто були в окупації. Ось ці сьогодні зібрані нами матеріали є надзвичайно важливими і стануть базою для вивчення подій російсько-української війни», - каже музейниця.

Як Музей Мужніх буде виглядати?

Музейники хочуть зробити експозицію інтерактивною. Бо скільки на стіну можна  вивісити фотографій? Не так насправді і багато. Тому великий об'єм інформації можна буде побачити в цифровому форматі за допомогою спеціальних мультимедійних боксів – експозиційних вітрин, які будуть розміщені як архіви пам'яті. І друге – музей передбачає встановлення стел з мультимедійними екранами і відеороликами, в яких рідні, друзі та побратими будуть розповідати про Героїв. Тобто це буде музей, який «говорить» словами і голосами безпосередніх учасників або їхніх рідних. 

«В експозиції передбачається представити військових медиків, потужний волонтерський рух, добровольчий рух, капеланів, вимушено переміщених осіб… Тобто, показати російсько-українську війну максимально широко. І, власне, нинішня виставка «України щит» теж про це розповідає – вона про тих, хто створює над Україною щит захисту, і наших янголів-охоронців, тих, хто віддали життя за Україну. Так ми вшановуємо їхню пам’ять», – розповіла Олена Гордієнко. 

В «Музеї мужніх» планують обладнати спеціальну залу для тематичних лекцій, показів кінострічок, наукових зустрічей тощо. Адже в концепції майбутнього закладу прописано, що він стане форумом для обговорення суспільно важливих питань.

Олеся Рудницька

1 березня, 2023