У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)

Новини Вінниці / У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї в рамках рубрики «Експонат» нагадали про найдавніші знахідки писемності в регіоні. Серед них і писало, що знайшли на ймовірному місйці розташування давньоруського міста Браславля. Нині це замчисько у Брацлаві Немирівського району.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї в рамках рубрики «Експонат» нагадали про найдавніші знахідки писемності в регіоні. Серед них і писало, що знайшли на ймовірному місйці розташування давньоруського міста Браславля. Нині це замчисько у Брацлаві Немирівського району.  

На Facebook-сторінці закладу пропонують подивитися на експонати виставки «Школа темних віків 2», що свідчать про зародження писемності на теренах краю.

Перше, на що звертають увагу музейники, це знахідки поблизу села с. Слобідка Немирівського району. У 1973 р. археологічна експедиція Вінницького педінституту під керівництвом Павла Хавлюка працювала у селі. Археологічні розкопки були зосереджені в урочищі «Стрільниця», яке являло собою довгий мис, що полого опускався в долину, утворену злиттям у цьому місці двох струмків. «Стрільниця» послідовно була заселена в різні часи: від епохи трипілля (ІV–ІІІ тис. до н. е.) до слов’ян в кінці ХІІІ – першій половині ХІV ст.

Розкопки середньовічного поселення дозволили виявити цікаві матеріали щодо історії писемності. З-поміж знахідок із господарської споруди (ймовірно, льоху) – залізна пластинка-наконечник поясу та пірофілітове пряслице. На обох цих предметах зображено монограму «В». Також на середньовічному поселенні у Слобідці виявлено фрагменти горщика, оздоблені імітацією напису, виконаного латинськими літерами.

На городищі-замчищі Х–ХVІІІ ст. у смт Брацлав Немирівського району виявили справжні стародавнє писало.

У 2003-му експедицією Інституту археології НАНУ під керівництвом Л.Виногродської були проведені охоронні археологічні дослідження на території городища-замчища. Укріплення знаходились на правому березі річки Південний Буг і займали високий скелястий виступ, утворений Південним Бугом і невеликою річкою Пацівкою. Територію замчиська з трьох боків оточує вал висотою 5 м і шириною 10 м. В ході досліджень було виявлено, що укріплення на місці Брацлава існували ще в Х–ХІ ст.

До знахідок з городища належить писало ХІ–ХІІ ст. – пристосування для письма, в першу чергу по воскових дощечках.

У музеї зазначають, що за попереднім записом на базі виставки «Школи темних віків 2» проводяться захопливі заняття, де не лише можна «пописати писалом» по восковій табличці, гусячим пером і чорнилами на папері, а й спробувати себе у старовинних іграх.

Новини Вінниці / У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)Новини Вінниці / У Вінниці показали давньоруське писало, яке знайшли на місці давнього поселення (ФОТО)
Олеся Рудницька

10 жовтня, 2020