У Вінниці покажуть раритетні ікони, яким більше сотні років

Новини Вінниці / У Вінниці покажуть раритетні ікони, яким більше сотні років

Народний художник України Володимир Козюк презентує унікальну виставку подільської ікони «Духовні скарби. Історія врятування». Вона відкриється 29 листопада у Вінницькому обласному художньому музеї. Центральну композицію сформують старовинні подільські ікони XVІІІ – ХІХ століття, на яких зображені Свята Богородиця, Миколай Чудотворець і Свята великомучениця Варвара та ікона «Свята вечеря».

Народний художник України Володимир Козюк презентує унікальну виставку подільської ікони «Духовні скарби. Історія врятування». Вона відкриється 29 листопада у Вінницькому обласному художньому музеї. Центральну композицію сформують старовинні подільські ікони XVІІІ – ХІХ століття, на яких зображені Свята Богородиця, Миколай Чудотворець і Свята великомучениця Варвара та ікона «Свята вечеря». На виставці буде представлено 120 народних полотен. Загалом у фондах Володимира Козюка зберігається понад 250 одиниць. Свого часу його колекція Подільської народної ікони була визнана Книгою рекордів України, як найбільша в державі.  Сам меценат встановив національний у категорії «Благодійність», бо передав із приватної колекції до музеїв України 1500 експонатів.

За словами Володимира Козюка, особливістю представлених витворів є те, що вони намальовані звичайними народними умільцями, через це схожі більше на картину. Її малювали на полотні, яке потім натягувалось на раму. Будучи до двох метрів завширшки, ікона ділилася на сегменти, кожен з яких мав свій сюжет, або в них відтворювалися різні святі. Крім того, на таких іконах часто малювали квіти та зображали святих «близькими» до людей.

«Церква боролася з цими іконами, називаючи їх неканонічними. Адже на них зустрічаються квіти та інша символіка, яку не використовувала церква, але яка подобалася селянам. Ще одними противниками народних ікон були фабрики-монополії, які їх виробляли. Різними шляхами вони боролися з такими іконами, а інколи просто знищували. Те, що вони збереглися і дійшли до наших днів – це вже феномен», – відзначає Володимир Козюк.

Збирати народні витвори релігійного мистецтва колекціонер розпочав ще у дитинстві. У 10 років до його рук потрапила перша народна ікона, яку він знайшов у старій розваленій хаті. Частину ікон зі своєї колекції Володимир Козюк кілька років тому презентував Вінницькому краєзнавчому музею. Окрема колекція у складі різних виставок мандрувала Україною та була за кордоном. Полотна, які колекціонер представить у Вінниці, свого часу демонструвалися у виставкових залах Національного заповідника «Софії Київської», Києво-Печерської лаври, Музеї українського мистецтва в Нью-Йорку, Національному музеї народного декоративно-прикладного мистецтва в Києві, Києво-Могилянській академії, краєзнавчому музеї м. Бровари, а також у краєзнавчому та художньому музеях Вінниці.

Виставкою Подільської ікони «Духовні скарби. Історія врятування» Володимир Козюк прагне привернути увагу влади і громадської до раритетних витворів народного мистецтва. А головне – ініціювати створення у Вінниці музею Подільської ікони, куди він готовий передати 80 % колекції, 20 % –залишити собі, щоб представляти на виставках та популяризувати цей вид мистецтва у світі.

Переглянути унікальну експозицію Подільської ікони вінничани та гості міста матимуть можливість до 15 січня 2020 року.

Олеся ШУТКЕВИЧ

admin

28 листопада, 2019