У Вінниці померла відома науковиця з ВДПУ Євгенія Дерезюк

Новини Вінниці / У Вінниці померла відома науковиця з ВДПУ Євгенія Дерезюк

На 82-му році обірвалося життя кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри української літератури (1991-2006) Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського Євгенії Дерезюк.

На 82-му році обірвалося життя кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри української літератури (1991-2006) Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського Євгенії Дерезюк.

Євгенія Миколаївна народилася 24 березня 1939 року в селі Міцівці Солобковецького району Кам’янець-Подільської області. Закінчивши місцеву семирічну школу, навчалася у Кам’янець-Подільському педучилищі, після закінчення якого (1957 р.) працювала учителем української мови і літератури Сприсовецької семирічної школи Дунаєвецького району Хмельницької області.

З 1957 року вона працювала у Хмельницькій дитячій бібліотеці, одночасно навчаючись на заочній формі Одеського державного університету імені І.Мечникова, а з 1960 року продовжує навчання на стаціонарі.

З 1963 до 1968 року викладала українську мову та літературу в Чернівецькій СШ№3, а з 1968 до 1973 року працювала старшим лаборантом ФПК у Чернівецькому державному університеті імені Юрія Федьковича.

У 1973 році захистила кандидатську дисертацію «Літературна організація «Західна Україна». З 1973 до 1976 року викладала українську й російську мови та літератури підготовчого відділення Чернівецького державного медичного інституту.

У 1976 році обрана за конкурсом викладачем кафедри російської літератури Чернівецького державного університету, з 1977 року переобрана на посаду старшого викладача кафедри української літератури, з 1981 року – доцент цієї кафедри.

У 1982 році переїхала до Вінниці і почала працювати на кафедрі української літератури Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Євгенія Миколаївна була прекрасним педагогом, науковцем, керівником. Усі знали її як шановану, мудру, чуйну, доброзичливу людину, а яскраві лекції і практичні заняття по сьогодні з вдячністю згадують багато поколінь студентів-філологів. Недарма була удостоєна відзнаки Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України».

Редакція та колектив кафедри української літератури глибоко сумує з приводу передчасної смерті і висловлює співчуття рідним та близьким. Світла і вічна пам'ять!

Олеся Рудницька

3 грудня, 2020